Buitenspeeltuinen verwachten grote problemen door stijgende energieprijzen
De organisaties achter beheerde buitenspeeltuinen luiden de noodklok. Ruim acht op de tien (83 procent) komen in 2023 door de stijgende energieprijzen in financiële problemen, blijkt uit een enquête van branchevereniging LOS. Zo’n 9 procent van de organisaties verwacht zelfs de deuren te moeten sluiten.
Het gaat om beheerde buitenspeeltuinen met voorzieningen zoals een horecagebouw en toiletten of een wasgelegenheid. Vaak moeten zij grotendeels zelf de broek ophouden; gemeenten reiken noodlijdende speeltuinen tot op heden niet of nauwelijks de helpende hand. De hoge energienota hakt er bij deze organisaties hard in.
,,Ik maak mij oprecht zorgen over het voortbestaan van deze belangrijke, maatschappelijke voorzieningen”, zegt directeur-bestuurder Dave Ensberg-Kleijkers van LOS, dat onderdeel is van Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton. ,,De gas- en elektriciteitsrekening gaan omhoog en gemeenten geven niet automatisch compensatie. Ondertussen kunnen de leden niet makkelijk de contributie verhogen.”
Daar komt nog bij dat veel gebouwen oud en slecht geïsoleerd zijn. ,,Dus dan stook je sowieso al extra, soms voor wel 1000 euro per maand. Dat geld is er gewoon niet.” In de coronatijd zagen veel speeltuinorganisaties volgens Ensberg-Kleijkers ook al dat hun hulpverzoeken niet bovenop de stapel lagen bij gemeenten, bij gebrek aan een wettelijke status.
Behoud speeltuinen van belang
Een nieuwe overheidsregeling voorziet gemeenten van extra geld om maatschappelijke voorzieningen als speeltuinen te compenseren voor de stijgende energielasten. Of gemeenten dat daadwerkelijk gaan doen, is volgens de LOS-bestuurder maar zeer de vraag. Want het geld kan maar één keer uitgegeven worden, bijvoorbeeld aan sportverenigingen of de plaatselijke bibliotheek. Ook in de Tweede Kamer wordt donderdag weer gesproken over de kwestie.
Het behoud van speeltuinen is volgens Kamerleden van links tot rechts van belang. Er is nu sprake van een ‘beweegcrisis’, stelt Kamerlid Michiel van Nispen (SP). ,,Het gaat hier niet om de wipkip om de hoek, maar om volwaardige speeltuinorganisaties waar je iets kunt eten en drinken. Die zijn van belang voor de samenleving: als je dat kwijtraakt, krijg je het nooit meer terug.”
Van Nispen wil van zorgminister Conny Helder, die over sport en bewegen gaat, de garantie dat speeltuinorganisaties niet omvallen. ,,Het mag van mij via de gemeenten worden opgelost, maar dan moet je ze daartoe wel in staat stellen. Anders krijg je een concurrentiestrijd om één zak geld waarbij de beheerders het onderspit delven.”
Bekijk al onze video's over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Gasunie wil gasvelden in Groningen op waakvlam houden om tekort komende winter te voorkomen
Het gasveld van Groningen mag nog niet definitief dicht, adviseert de Gasunie aan het kabinet. Als het Groninger veld op de waakvlam blijft, kan de productie van gas weer snel worden opgestart als Nederland de komende winter zonder komt te zitten. -
PREMIUMReconstructie
Waar is de schutter van aanslag in Zwijndrecht? De klopjacht op ‘Lucky’ van dag tot dag
Precies een week geleden werden Michel (66) en haar dochter Anneke (38) voor het oog van winkelend publiek neergeschoten op een druk parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. De getroffen familie blijft achter met immens verdriet, terwijl de van moord verdachte schutter Minh Nghia Vuong (49) nog altijd voortvluchtig is. Een dramatische week in vogelvlucht. -
Januari kletsnat en somber, maar wel zacht
Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal was januari zeer zacht. Maar kletsnat was het wel: er viel flink meer neerslag en de zon liet zich iets minder zien dan in een gemiddelde eerste maand van het jaar. Begin februari zal er nog niet veel veranderen. -
PREMIUM3
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
column1
Dit stel zit de komende tien jaar en zes maanden vast voor hetgeen zij op Instagram gooiden
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen. -
-
-
PREMIUM4
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Nog één keer volop winterweer? ‘Schaatsen kunnen in het vet blijven, ruitenkrabber soms wel nodig’
De laatste maand van de meteorologische winter staat voor de deur. Wordt het nog één keer volop winterweer of verloopt februari flink zacht?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer