Burgemeester Boxtel beëindigt bezetting boerderij: ME verwijdert activisten uit de stal

De bezetting van een varkensboerderij in Boxtel wordt beëindigd. Dat laat de burgemeester via Twitter weten. De ME gaat de stallen in om actievoerders te verwijderen. 

,,De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat mensen binnendringen bij onze inwoners en hun bedrijf bezet houden’’, meldt de gemeente. ,,In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd.’’

Activisten bezetten sinds het middaguur een boerderij bij Boxtel. Ze wilden aandacht vragen voor het leed dat volgens hen verborgen wordt gehouden voor de Nederlandse maatschappij. Volgens getuigen waren ruim 200 mensen op de been. Ongeveer honderd mensen drongen de stallen binnen. Andere actievoerders stonden buiten bij de boerderij.

Eigenaar van het perceel, Wim Vugts, noemt de actie schandalig. De getroffen boer is zeer aangedaan. Collega-boeren gingen naar zijn boerderij. Ze vormden een tegenactie die steeds grimmiger werd. Eén boer nam een een volle mesttank mee. Een deel van de boerderij was afgezet met lint. Een politiehelikopter cirkelde in de middag boven het gebied.

Op het terrein riepen actievoerders leuzen tegen de varkensindustrie. Agenten praatten lang met de activisten. ,,Alles is erop gericht om escalatie te voorkomen.” De actievoerders hadden twee eisen. Ze wilden binnen beelden mogen maken van de vermeende wantoestanden. Als tweede eis wilden ze zieke en gewonde dieren naar buiten brengen. 

Deur op slot

De Producenten Organisatie Varkenshouderij waarschuwde vorige week boeren al om de deuren goed op slot te houden, omdat zij vermoedde dat er iets aan zat te komen. 

Lezers op Facebook vinden dat de actie terroristische trekjes heeft. Discussieer mee:

Volg de ontwikkelingen in onderstaand liveblog:

Volledig scherm
Activisten bij een varkenshouderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
Actievoerders roepen leuzen bij een boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel. © Bart Meesters