Jean Paul Gebben. Inzet: de foto die Gebben in opspraak bracht.
Volledig scherm
Jean Paul Gebben. Inzet: de foto die Gebben in opspraak bracht. ©

Burgemeester Gebben stapt op na omstreden stapavond

Burgemeester Jean Paul Gebben (51) van Renkum stapt op. Dat heeft commissaris van de Koning, Clemens Cornielje maandagavond bekend gemaakt. Gebben kwam eerder ongunstig in het nieuws toen hij op de foto werd gezet tijdens een avondje stappen met zijn zoon.

De burgemeester had op dat moment oproepdienst, maar was dusdanig onder invloed dat hij op de markt in Arnhem ten val kwam. Uiteindelijk is de burgemeester die avond door een politieman in een taxi geholpen.

De kwestie kwam aan het rollen door een heimelijk gemaakte foto van Gebben en een 17-jarig meisje, dat de burgemeester overeind had geholpen na zijn valpartij.

Wat de zaak extra pijnlijk maakte, was dat Gebben vervolgens loog over zijn oproepdienst. Zo zou hij niet geweten hebben dat hij op dat moment als verantwoordelijke opgeroepen kon worden voor incidenten in de gemeente. Hij gaf daarvoor als reden dat hij de week ervoor ook al een 'reguliere piketdienst' te hebben gehad. Dat was niet het geval.

Niet te herstellen
Volgens Cornielje was de functie van Gebben onhoudbaar geworden. Ook de burgemeester concludeerde dat door zijn actie de daardoor verstoorde verhoudingen in de gemeente niet meer hersteld kunnen worden. Hij heeft zelf de beslissing genomen om zijn functie neer te leggen.

Jean Paul Gebben wordt vervangen door Hein Bloemen (67). Bloemen was eerder burgemeester van Berkelland. Gebben komt in aanmerking voor een wachtgeldregeling. Hij wil, aldus Cornielje, zo snel als mogelijk weer aan de slag.

De VVD'er Gebben was sinds 2007 burgemeester van Renkum.

  1. 1700 demonstranten tegen racisme op Stadhuisplein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’
    PREMIUM
    Update

    1700 demonstran­ten tegen racisme op Stadhuis­plein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’

    Zo'n 1700 mensen hebben vandaag op het Stadhuisplein in Eindhoven gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. De Black Lives Matter demonstratie duurde van 17.00 tot bijna 19.00 uur. De gemeente heeft vooraf bepaald dat er maximaal 700 demonstranten aanwezig mogen zijn op het plein. Rond 17.05 uur verstuurde de gemeente een tweet: ‘Het Stadhuisplein is vol. Kom niet naar het plein.’