Burgerwacht is baas in eigen dorp en bestrijdt misdaad in de Biblebelt met een commandobus vol arsenaal

VideoEen bijzonder fenomeen in Neder-Betuwe: vijftig inwoners houden er 24 uur per dag een strak georganiseerde WhatsAppgroep in de lucht. Ze vormen een onorthodoxe burgerwacht die op inbrekers en andere criminelen jaagt. Ze springen in het gat dat de politie noodgedwongen op het platteland heeft achtergelaten.

Een volledig uitgeruste commandowagen. Kogelvrije vesten en steekwerende vesten. Een metershoge, uitschuifbare camera met 360 graden zicht. Drones, en dan niet van die dingen die je bij Kruidvat koopt, maar de échte, met warmtecamera. Schijnwerpers. Professionele zaklampen.

En een Mechelse herder genaamd Diego, ‘politiehond in opleiding’.

De commandowagen.
Volledig scherm
De commandowagen. © Foto Raphael Drent

Menig agent zal er jaloers op zijn, op de uitrusting van de mannen van WhatsAppgroep Neder-Betuwe. Het is niet het zoveelste ‘attentie buurtpreventie-groepje’ waar het tegenwoordig van wemelt. Deze groep gaat veel verder. Het is next level burgerwacht, die elke maand traint. Ze doen denken aan burgermilities zoals je die verwacht in de achterlanden van Amerikaanse staten zoals Ohio, of Utah.

Maar dit is in Ochten en Kesteren. En in dorpen als Opheusden en Echteld. Gemeente Neder-Betuwe, de ‘Biblebelt’ voor buitenstaanders. Het land van boom- en fruitkwekers en goedbezochte kerken. En grote gemeenschapszin, volgens de inwoners zelf.

Bel het noodnummer – ‘24/7 bereikbaar!’ – en binnen twee minuten staat een deel van de vijftig leden van de WhatsAppgroep met de hele uitrusting op de stoep. Klaar om inbrekers of ‘ander tuig’ mee op te sporen en hun mogelijke vlucht te dwarsbomen. Als het een ‘heterdaadje’ betreft houden ze de verdachte aan via een burger­arrest.

Quote

Je bent zo in Duitsland. Je kunt hier zo inbreken in een auto of een schuur leeghalen. Poef, paf. En je rijdt weer op de A15