CBS: Hoge inflatie houdt aan door stijgende prijzen voedingsmiddelen
MET VIDEODe inflatie in Nederland is in april iets minder sterk gestegen dan een maand eerder, maar blijft op een hoog niveau. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren Nederlanders afgelopen maand 9,6 procent duurder uit dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door een verdere stijging van de prijzen van voedingsmiddelen. De energieprijzen stegen afgelopen maand juist iets minder hard.
In maart gingen de consumentenprijzen nog met 9,7 procent omhoog. Dat was de hoogste inflatie sinds april 1976. Maatregelen tegen de hoge energie- en brandstofprijzen hebben de inflatie vorige maand gedrukt, maar dat mocht niet baten tegen de alsmaar stijgende voedselprijzen.
De afgelopen maanden is de inflatie erg hoog. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn de prijzen voor grondstoffen flink gestegen. Onder andere graan, een product dat veel in Oekraïne wordt geproduceerd, is duurder geworden waardoor de prijzen van vlees en melk hard zijn gestegen.
Zo waren voedingsmiddelen in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. De prijsstijging van 10,5 procent van vlees droeg hieraan het meeste bij, maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen werden duurder. Naast voeding had ook een verblijf in een bungalowpark een opwaarts effect op de inflatie.
Accijnsverlaging
De energieprijzen waren afgelopen maand wel lager, onder andere door accijnsverlagingen vanuit de overheid. Zo werd voor een liter Euro 95 in april aan de pomp gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat 2,29 euro. De gemiddelde prijs van een liter diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.
Energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) was in april 136 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 157 procent. De kosten voor energie leveren ‘een belangrijke bijdrage’ aan de totale inflatie. Het CBS meet de prijsontwikkeling van nutsvoorzieningen op basis van nieuwe contracten. Daar valt volgens sommige economen op af te dingen, omdat het gros van de Nederlandse huishoudens contracten voor een jaar of nog langer hebben afgesloten.
Lees hieronder verder...
Het Nederlandse statistiekbureau kwam vorige week al met het bericht dat de inflatie in april wat was afgenomen tot 11,2 procent, van 11,7 procent in maart. Daarbij werd echter gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.
Het CBS komt nu met het maandcijfer volgens zijn eigen berekeningsmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals woninghuren. De Europese methode laat die buiten beschouwing.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMmet video
Miljoenen huishoudens in gevaar door duurder leven (en niet alleen lage inkomens)
We merken het aan de pomp, in de supermarkt en aan de maandelijkse energierekening. In korte tijd zijn de kosten van het dagelijkse leven enorm opgelopen. Steeds meer groepen Nederlanders raken daardoor in problemen, ook mensen met een behoorlijk inkomen. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Economie draait als een tierelier, maar consument sombert
Nog nooit was de werkloosheid zo laag als nu. De kans om je baan kwijt te raken is klein. Hoe kan het dan dat consumenten niet eerder zo somber waren als in deze tijd? -
OM: ‘Geen bewijs voor oorlogsmisdaden Nederlandse militair in Uruzgan’
Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden voor oorlogsmisdaden door de Nederlandse militair Servie Hölzken en zijn collega’s in 2007 in Afghanistan. Een militair verklaarde in december 2020 zelf dat er door hen was geschoten op huizen waarbij mogelijk burgers waren gedood.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Nieuwe vervoerder EBS krijgt Chinese pechbussen erbij: ‘Ik ga ervan uit dat dat goed gaat. Je wilt zo min mogelijk stilstaan’
EBS neemt in december het busvervoer in de regio over van Keolis. Dus ook de veelbesproken elektrische pechbussen van Chinese makelij. EBS-topman Wilko Mol (46) vertrouwt erop dat het goedkomt. Maar toch: ,,Wij hadden de bussen bij een andere leverancier besteld.” -
met video
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHelena D C M van duuren-lambregts