China’s coronavaccin is bijna klaar, maar Nederland heeft geen interesse
Al binnen enkele weken denkt China het eerste werkende coronavaccin op de markt te brengen. En dit jaar volgen er waarschijnlijk nog twee. Maar Nederland heeft geen interesse, ook al lijken de Chinese vaccins volgens deskundigen veilig.
Delen per e-mail
Terwijl heel Europa smacht naar een remedie tegen corona, wordt in een laboratorium in de Chinese hoofdstad Peking de laatste hand gelegd aan het eerste werkende vaccin. Waar westerse medicijnreuzen als AstraZeneca en Pfizer mikken op het eerste kwartaal van 2021 − ‘op z’n vroegst’ −, zegt een woordvoerder van de Chinese staats-farmaceut Sinopharm dat haar bedrijf het vaccin al binnen een paar weken op de markt denkt te brengen: ,,We mikken op november.”
Het megabedrijf staat niet alleen: ook de Chinese vaccinmakers CanSino en SinoVac zeggen dat ze vóór het einde van het jaar met een effectief vaccin op de proppen komen. De farmaceuten in kwestie doorlopen momenteel de laatste onderzoeksfase, waarbij de vaccins op tienduizenden proefpersonen worden getest.
Ieder jaar één miljard vaccins
Als alles volgens planning verloopt, liggen eind dit jaar ruim 600 miljoen coronavaccins op de plank. Met ingang van volgend jaar wordt de productiecapaciteit verhoogd naar zelfs enkele miljarden doses per jaar. Vaccins, zo stelt China, die nadrukkelijk óók zijn bestemd voor de rest van de wereld.
En laat er geen misverstand over bestaan: de Chinezen leveren geen broddelwerk. Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgt de Chinese ontwikkelingen met belangstelling: ,,Zover we nu kunnen oordelen, doen de Chinese vaccins kwalitatief niet onder voor de westerse vaccinprojecten. Wat ook in hun voordeel spreekt: alle informatie uit de eerste testfases is internationaal gedeeld. Dat was bijvoorbeeld deze zomer bij het Russische coronavaccin Sputnik niet het geval.”
De kans dat we op korte termijn ook in Nederland een coronavaccin van Chinese makelij krijgen, is echter bijzonder klein. Nederland heeft, samen met de andere lidstaten van de Europese Unie, vaccindeals gesloten met zes farmaceuten in Europa en de Verenigde Staten. Volgens ingewijden is een zevende deal in de maak met de Amerikaanse farmaceut Novavax. China lijkt buitenspel te staan.
De kans dat we op korte termijn ook in Nederland een coronavaccin van Chinese makelij krijgen bijzonder klein. Volgens een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is dat niet zo vreemd. Lees verder onder de foto.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sneeuw in Limburg en Oost-Brabant: lokaal 7 tot 10 centimeter
In Limburg en het oosten van Brabant is afgelopen nacht sneeuw gevallen en blijven liggen. Plaatselijk ligt er een laag van 7 tot 10 centimeter. Vanavond kan het wederom sneeuwen in het zuiden, meldt Weerplaza. -
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisteravond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven en extra beveiliging opgeroepen. Vandaag bespreken de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio de handhaving van de avondklok in het Veiligheidsberaad. Demissionair premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de rellen. -
PREMIUMReconstructie
En toen droeg zelfs Van Dissel een mondkapje - zó kwam de ‘gedeeltelijke lockdown’ tot stand
Vanaf vanavond zit Nederland weer in een lockdown - geen ‘intelligente’ dit keer, maar een ‘gedeeltelijke’. Het kabinet wil het virus er weer onder krijgen, en meteen een einde maken aan maanden van warrig beleid, gemiste kansen en gesoebat. Een reconstructie, met de acht maatregelen als leidraad. -
Russen steken de draak met Oxford-vaccin: ‘Mensen worden apen!’
‘Verwerpelijk’, noemt de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, een Russische poging om het coronavaccin van de Oxford-universiteit omlaag te halen. Foto's en video's op Russische sociale media moeten doen geloven dat mensen bij gebruik van het middel in apen veranderen. Een foto van premier Johnson, met de tekst ‘Ik hou van mijn bigfoot-vaccin’, moet de Russische claim kracht bij zetten. -
‘Koffiedrinker’ op Museumplein Michel Reijinga: ‘Met rellen schiet mijn actie z'n doel voorbij’
Michel Reijinga, de man die gisteren met zijn aankondiging ‘koffie drinken op het Museumplein in Amsterdam', onbedoeld een avond vol protest en rellen inluidde, heeft van zich laten horen. Hij zegt dat, net als bij voetbalwedstrijden, relschoppers zijn vreedzame actie hebben ontsierd. Maar hij blijft wel doorgaan met ‘koffie drinken voor vrijheid'.
-
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag. -
PREMIUMVIDEO
Sjaak kreeg corona: ‘Ik ben die typische man met een dikke buik die ze in coma hebben gebracht’
Ziekenhuizen, die kende hij alleen uit tv-series. Maar sinds afgelopen najaar is voor Sjaak van der Kleij alles anders. De 59-jarige GGD-medewerker uit Zeist kroop door het oog van de naald toen hij met corona op de ic van het UMC belandde. Nu, bijna drie maanden later, doet hij zijn verhaal. -
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.