Een asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Archiefbeeld uit 2017.
Volledig scherm
Een asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Archiefbeeld uit 2017. © ANP

COA dringend op zoek naar extra asielplekken: ‘Opvang in evenementenhallen niet uitgesloten’

UpdateHet Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dringend op zoek naar nieuwe opvangplekken voor asielzoekers. Omdat de huidige plaatsen overvol zitten en contracten van sommige opvangplekken aflopen, zoekt het COA naar 1800 extra plekken die een buffercapaciteit moeten vormen. Daarbij wordt zelfs opvang van asielzoekers in evenementenhallen op korte termijn niet uitgesloten.

Dat laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten. Het COA meldt hetzelfde in een verspreid persbericht. 

De huidige opvangcapaciteit staat erg onder druk. Vorig jaar maakte het COA bekend dat het in 2020 minstens 5000 extra opvangplaatsen nodig heeft. Verder lopen er in 2020 en 2021 tien bestuursovereenkomsten af voor verschillende locaties. Het COA graag wil die graag verlengen, maar het is nog duidelijk of dat lukt.

Ook is sprake van een licht hogere instroom van asielzoekers en worden niet alle asielaanvragen binnen de vastgestelde termijnen afgehandeld. Asielzoekers moeten daardoor in afwachting van een besluit langer in de opvang blijven. En dan is er ook nog sprake van woningnood. 

Het COA vangt op dit moment ruim 27.000 asielzoekers op. VluchtelingenWerk zegt dat bijna 9000 asielzoekers in de opvang wachten op hun asielprocedure. 

Grootschalige locaties

Het COA laat weten aan zogeheten regionale regietafels met gemeenten en provincies te werken aan het vinden van nieuwe locaties. Ook worden gesprekken gevoerd met gemeenten over verlenging van aflopende overeenkomsten. Er wordt onder meer bekeken welke grootschalige locaties op korte termijn gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Daarbij wordt ook gekeken naar het gebruik van evenementenhallen, hoewel volgens het COA ,,opvang in reguliere locaties nadrukkelijk de voorkeur verdient boven het gebruik van evenementenhallen’’. 

Het centraal orgaan hoopt dan ook in overleg met gemeenten en provincies snel nieuwe opvang te vinden, zodat de extra buffercapaciteit niet gebruikt hoeft te worden.

Directeur Abdeluheb Choho van Vluchtelingenwerk legt de schuld van de problemen bij het kabinet. ,,Dit is geen overmacht maar onkunde”, stelt hij. ,,Het regelen van fatsoenlijke opvang is wel het minste wat we kunnen doen voor vluchtelingen die bij ons aankloppen voor bescherming.” Mocht er een noodopvanglocatie worden geopend, probeert VluchtelingenWerk zo snel mogelijk een team klaar te hebben staan.