Volledig scherm
Onheilspellende wolkenluchten naderen vanuit Frankrijk. © Stadsdeel Versailles

Code oranje: Langzaam maar zeker nadert noodweer

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de storm die op komst is in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. De onheilspellende wolkenluchten naderen momenteel vanuit het noorden van Frankrijk. Vanwege de verwachte zware windstoten, hagel en onweersbuien rijden vanavond minder treinen in het oosten en zuidoosten van het land, meldt de NS. Blikseminslagen en omgewaaide bomen kunnen leiden tot hinder. Ook de organisatoren van de avondvierdaagse maken zich op voor noodweer. Verschillende wandeltochten zijn afgelast.

Het weerinstituut verwacht vanaf 18.00 uur zeer zware harde windstoten en onweersbuien en lokaal kan er ook veel regen en hagel vallen. In de overige provincies geldt vooralsnog code geel, maar dat kan in oranje wijzigen als de situatie verandert, meldt het KNMI. De meteorologen van Weerplaza denken dat de eerste onweersbuien tussen 19.00 en 20.00 uur beginnen. ,,Een grove schatting”, benadrukt Weerplaza dat spreekt over plaatselijke buien. ,,Niet iedereen krijgt er mee te maken.” De buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland. Tijdens die buien is er volgens het KNMI kans op windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. 

Dag begon zonnig

De dag begon vandaag vrij zonnig, maar later op de dag betrok het. ,,Momenteel trekt bewolking, dat hoort bij een warmtefront, over ons land’’, zegt Wilfred Janssen van Weerplaza. Achter die bewolking, waaruit soms een spetter valt, zitten opklaringen met warme, vochtige lucht. ,,In die warme en vochtige lucht ontstaan pas aan het einde van de middag regen- en onweersbuien in Noord-Frankrijk en België, die vervolgens in de avond over ons land trekken.’’

Dat verklaart waarom iemand die nu naar buiten kijkt de bui letterlijk nog niet ziet hangen. ,,Het moet allemaal nog ontstaan’’, zegt Janssen. ,,En de grote vraag is of het ontstaat en zo ja: waar, hoe laat en hoe snel.’’

Volgens de weerman laten die situaties zich lastig voorspellen. Als de buien de kop opsteken, is er naast onweer ook kans op hagel en zware windstoten tot 120 kilometer per uur.

Minder treinen

Uit voorzorg zullen de Nederlandse Spoorwegen op vijf trajecten tussen 18.00 uur en 21.00 uur het treinverkeer iets beperken, zo ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen en beperken de Spoorwegen de kans dat er ook in andere delen van het land hinder ontstaat, klinkt het. Reizigers op de genoemde trajecten zijn naar verwachting zo’n kwartier langer onderweg. Ook kan het in sommige treinen drukker zijn dan normaal.

Het gaat om de trajecten Amersfoort en Deventer (minder intercity's), Arnhem en Nijmegen (minder sprinters), Ede-Wageningen en Nijmegen (minder intercity's), Nijmegen en Wijchen (minder sprinters) en Amsterdam en Sittard (minder intercity's). De internationale treinen ICE en Intercity Berlijn rijden op de genoemde trajecten de geplande dienstregeling. Reizigers kunnen voor actuele informatie terecht op de reisplanner en NS.nl.

Avondvierdaagse

Wegens de weersverwachting zijn op meerdere plaatsen in Nederland de etappes van de avondvierdaagse afgelast. ,,We willen als organisatie het risico niet nemen’’, klinkt het op social media. Zo gaan in het Zeeuwse Goes en Borssele en de wandelingen niet door. Op andere plaatsen wordt later in de middag die beslissing mogelijk alsnog genomen, afhankelijk van de weersontwikkeling.

Ook de organisatie van de avondvierdaagse in Naaldwijk heeft besloten niet te gaan lopen. ,,We kunnen het risico niet nemen”, zegt voorzitster Jolanda Groen van Avond4daagse. ,,Als het een beetje regent zou het geen probleem zijn, maar er wordt ook onweer verwacht.” De inschrijfbalie is vanavond wel gewoon bemand om mensen die het nieuws over de afgelasting niet mee krijgen op te vangen. Ook kunnen de startbewijzen voor morgen en overmorgen tussen 18.00 en 20.00 uur gehaald worden. ,,We maken er gewoon een avonddriedaagse van.”

De Dordtse wandelvereniging Willen is Kunnen heeft eveneens de knoop doorgehakt en laat vanavond geen lopers vertrekken. ,,We houden al de hele dag de weerberichten en buienradar in de gaten. Als er nu alleen maar regen zou zijn, zou het wel door kunnen gaan. Maar er wordt ook hagel en onweer voorspeld. Precies tussen 18.00 en 19.00 uur vanavond, als we met de kinderen over de Wantijdijk lopen. Het is heel jammer, maar we nemen gewoon het risico niet”, zegt secretaris Ernst Sontag. 

Ook de Avondvierdaagse in Woudenberg gaat vanavond niet door vanwege het voorspelde noodweer. ,,Waar precies de buien gaan vallen is voor een ieder echter niet duidelijk. Als organisatie van de avondvierdaagse zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van alle deelnemers. Op dit moment kunnen wij deze niet garanderen en hebben wij besloten dat er niet gestart gaat worden”, reageert de organisatie.

Volledig scherm
Een wandeling voor de kleintjes zit er vanavond mogelijk niet in. © Shutterstock
  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.