Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Coöperatie Laatste Wil: Bizar dat we vergeleken worden met drugsbendes

Bestuurslid Petra de Jong van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) spreekt van een bizarre beslissing van het OM om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar haar organisatie. 

Verspreiding van een poeder waarmee zelfmoord gepleegd kan worden, is strafbaar en de Coöperatie Laatste Wil is mogelijk een criminele organisatie die onmiddellijk moet stoppen met al haar activiteiten, stelt het Openbaar Ministerie. Gisteren is de coöperatie verzocht haar activiteiten met onmiddellijke ingang te staken.

De Jong vindt dat justitie de coöperatie gelijkstelt met motorclubs die wapens en drugs verhandelen. ,,En dat terwijl 60 procent van de bevolking voor een 'laatste-wil-middel' is en we er elke dag nieuwe leden bij krijgen", zegt ze vanavond in Nieuwsuur. 

Bitterzoete overwinning

Volledig scherm
De overleden Ximena met haar hond. © Privéfoto

De coöperatie kwam eind februari opnieuw in opspraak toen de 19-jarige Ximena Knol uit Uden een einde aan haar leven. Dat deed ze met het zelfmoordpoeder dat ze voor een tientje op internet had gekocht. Volgens Ximena’s ouders is hun dochter op het spoor van zelfdoding gebracht door de publiciteit rond de Coöperatie Laatste Wil (CLW) en de promotie van een ‘veilig en humaan’ zelfmoordmiddel. De ouders van Ximena Knol zijn blij met het strafrechtelijk onderzoek naar de coöperatie ,,al blijft de 'overwinning' heel zuur. Het is ten koste gegaan van onze dochter", vertelde Randy Knol gisteren.

Naast de ouders van Ximena hebben ook twee advocaten en psycholoog René Diekstra een verzoek tot onderzoek ingediend bij het OM. Gisteren werd duidelijk dat het strafrechtelijk onderzoek er ook daadwerkelijk komt. 

Serieuze interesse

CLW maakte recent bekend dat inkopers het omstreden middel daadwerkelijk gaan bestellen. Ongeveer duizend mensen hebben serieuze interesse en zouden binnen korte tijd over het middel kunnen beschikken. De coöperatie heeft drieduizend leden uitgenodigd voor een bijeenkomst waar ze het poeder kunnen krijgen. Daar hebben 1100 leden zich voor aangemeld. Maar door het OM-onderzoek staat alles nu even stil.