Corona-epidemie dwingt ‘illegalen’ terug te keren naar huis
De corona-epidemie dwingt groepen ongedocumenteerde migranten Nederland te verlaten. Omdat er geen werk meer voor ze is, reizen ze met hulp van terugkeerorganisaties naar hun land van herkomst.
Dat blijkt uit de jaarcijfers van de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie), in Nederland de grootste organisatie die zich bezighoudt met de vrijwillige terugkeer van afgewezen asielzoekers en irreguliere migranten.
Door alle reisbeperkingen vanwege het corona-virus heeft de organisatie in 2020 veel minder mensen geholpen bij terugkeer dan een jaar daarvoor: 1815 tegenover 3035. Die daling komt ook omdat vorig jaar de asielinstroom lager was, waardoor ook minder afgewezen asielzoekers het land verlieten. De IOM zag wel veel ongedocumenteerde migranten terugkeren. Zo gingen 182 veelal ‘illegale’ Brazilianen terug, tegenover 105 in 2019. Ook keerden 100 Indonesiërs zonder verblijfspapieren terug, ongeveer evenveel als in 2019, een jaar zonder reisbeperkingen.
Schoonmakers en keukenhulpen
,,Het gaat vaak om mensen zonder verblijfsstatus die bijvoorbeeld in de schoonmaak of in restaurants werkten. Die hadden door de coronacrisis opeens geen werk meer, raakten daardoor in de problemen waarna ze bij ons een verzoek indienden voor hulp bij terugkeer”, stelt Pieter Maas van de IOM. ,,Doordat er veel minder normale vluchten waren, hebben we met name tussen april en augustus veel gebruik gemaakt van repatriëringsvluchten die zijn geregeld door ambassades.” Dat gebeurde in totaal 130 keer.
De coronaregels zorgden ook voor praktische problemen bij terugkeervluchten. Enkele keren bleek een terugkeerder vlak voor vertrek positief te zijn getest op corona.Uitgeprocedeerde asielzoekers konden dan niet zo maar met het openbaar vervoer terug naar hun opvangplek.,,We hebben een keer ter plekke een opvangplek voor iemand moeten regelen zodat die persoon daar in quarantaine kon.”
Albanezen
In de top 5 van nationaliteiten staan de Albanezen,net zoals vorig jaar, bovenaan. In 2020 keerden er 280 via IOM terug naar Albanië, in 2019 waren dat er 467. Het gaat daarbij vooral om migranten die in Nederland zijn tegengehouden terwijl ze in vrachtwagens op weg waren naar Engeland, de zogenoemde ‘inklimmers’.
Migranten en afgewezen asielzoekers die kiezen voor vrijwillige terugkeer via IOM komen in aanmerking voor hulp bij het verkrijgen van de juiste documenten, het regelen van de reis, financiële hulp en eventueel hulp bij reïntegratie in het land van herkomst.
Bekijk hieronder al onze video’s over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm
Nederland mag MS-patiënten niet langer de enige behandeling ontzeggen die kan voorkomen dat ze volledig aftakelen en in een rolstoel belanden. Dat stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld.
-
PREMIUM
Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.” -
4
Paarden met man en macht uit moeras gered bij Haaksbergen
De brandweer in Haaksbergen heeft zondag aan het begin van de middag letterlijk met man en macht twee paarden moeten redden nadat de dieren in het drassige veenlandschap aan de Stratersdijk vast waren komen te zitten. -
PREMIUM
17-jarige ging Perry (21) in auto te lijf met een mes en vermoordde hem met 42 steken
De 21-jarige Perry uit Rozenburg had geen schijn van kans toen een 17-jarige dorpsgenoot hem in zijn auto met een mes te lijf ging. Hij kon geen kant op, werd 42 keer gestoken en overleed ter plekke. Wat de tiener bezielde, blijft zelfs na de uitspraak van de rechtbank een raadsel.