Coronasituatie op scholen drastisch verergerd: deze week al 12.000 klassen naar huis
VideoDe coronasituatie op scholen is in een week tijd drastisch verergerd, bevestigt een nieuwe peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Deze week zijn in het hele land in totaal 12.000 klassen naar huis gestuurd.
Gemiddeld is een kwart (24 procent) van de leerlingen deze week niet op school. Vorige week was dat nog 9 procent. Op slechts 2 procent van de scholen zijn alle leerlingen aanwezig in de tweede week na de kerstvakantie. Op 80 procent van de scholen ontbreken ook één of meerdere leraren.
Zo’n 62 procent van de scholen (vorige week 17 procent) moet daardoor deze week klassen naar huis sturen, blijkt uit de nieuwste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder bijna 900 schooldirecteuren, vooral uit het basisonderwijs. Gemiddeld gaat het om twee klassen per school.
Tekort aan leraren loopt terug
Vorige week was het tekort aan leraren (90 procent) dé reden om leerlingen naar huis te sturen, nu is dat nog maar in 53 procent van de gevallen de achtergrond. Deze week zijn besmettingen bij leerlingen in 76 procent van de keren de oorzaak van uitgevallen klassen, dat was vorige week 7 procent.
AVS-voorzitter Ingrid Doornbos ziet de uitdagingen voor schoolleiders oplopen: ,,Schoolleiders zijn blij dat de scholen weer open zijn, tegelijkertijd zien we de besmettingen toenemen en is het onderwijs met de huidige maatregelen lastig te organiseren.”
Tekst gaat verder onder grafiek
Op vier van de vijf scholen wordt afstandsonderwijs geboden voor afwezige leerlingen of de hele klas om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. Doornbos: ,,Er wordt door de schoolleiders en hun teams keihard gewerkt om het onderwijs overeind te houden. Het hybride onderwijs en soms noodopvang bieden is pittig, zeker met het bestaande personeelstekort.”
De regel is nu: als er binnen een groep of klas, drie of meer coronabesmettingen (zowel kinderen als medewerkers) zijn binnen zeven dagen, dan gaat de hele groep of klas in quarantaine. Voor leraren geldt echter dat zij, als ze hun booster binnen hebben of recent corona hebben gehad, niet in quarantaine hoeven.
Directeur Judith Sliedregt van twee basisscholen in de kop van Noord-Limburg werkt momenteel met haar eigen versie van de quarantaineregels. ,,Wij vragen ouders waarom een kind thuis moet blijven. Als dat bijvoorbeeld is omdat iemand in het gezin corona heeft en ze krijgen enkele dagen daarna ook corona, dan tel ik zo’n kind niet mee bij de coronabesmettingen in de klas.” Volgens Sliedregt heeft ze geen keus. ,,Als ik exact de regels, zou volgen, hadden we echt veel meer klassen thuis.”
Sliedregt noemt het pakket waarin het kabinet zit, heel lastig. ,,Iedereen heeft hier een mening over. Ik wens de overheid verschrikkelijk veel wijsheid toe en snap hun dilemma.”
Verruiming quarantainemaatregel
Een meerderheid van de schoolleiders (65 procent) wil dat het OMT de huidige maatregelen voor het onderwijs nog eens goed tegen het licht houdt. Een verruiming van de quarantainemaatregel of het afschaffen van de klassenquarantaine kan helpen, maar het moet ook veilig kunnen vinden de directeuren. Volgens 88 procent van de ondervraagde scholen is een langetermijnvisie nodig voor corona in het onderwijs, waarbij een centrale sluiting geen optie meer is.
Er zijn trouwens regionaal vaak ook grote verschillen wat betreft de aanwezigheid van leerlingen en het aantal klassen dat naar huis wordt gestuurd. Zo stuurden in Zeeland slechts een derde van de scholen, maar in Utrecht bijna driekwart van de scholen één of meerdere klassen naar huis.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUMTER AAR
Cees zag hoe vuurzee vlakbij zijn huis álles verwoestte: ‘Vreselijk voor alle ondernemers’
Een dag na de enorme brand in Ter Aar voelen veel omwonenden zich nog overdonderd. ,,Ik heb tot 4:00 uur buiten gestaan”, vertelt buurtbewoner Cees Koeleman. ,,Ik moest zeker weten dat het niet oversloeg naar ons huis.”Ter Aar -
Stoornissen Donny M. waren bekend, maar instanties waren vooral met eigen taken bezig: 'Niet de juiste zorg’
Verdachte Donny M. van de moord op de 9-jarige Gino uit Kerkrade kreeg in de maanden voor zijn daad niet de zorg die hij nodig had. Dat concludeert het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van vier Rijksinspecties. ,,Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig.” -
Boete tot 65.000 euro dreigt voor bagageafhandelaars op Schiphol: ‘Gezondheid medewerkers in gevaar’
Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand. -
1
In ruim vijf uur van Groningen naar Parijs: Arriva wil nieuwe trein vanaf 2026 laten rijden
Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.Almere, Groningen
-
Steeds meer leerlingen weer thuis door corona: ‘Situatie werd onbeheersbaar’
-
-
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.