Volledig scherm
De in 2013 om het leven gebrachte Helmin Wiels. © EPA

Curaçaose loterijbaas opgepakt voor betrokkenheid bij moordzaak Wiels

In de moordzaak op de Curaçaose politicus Helmin Wiels is de Curaçaose loterijbaas Robbie dos Santos opgepakt op Sint Maarten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de oud-politicus in 2013.

Dos Santos is al langer verdachte in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie. In augustus werd de halfbroer van Dos Santos, oud-minister van Financiën George Jamaloodin, veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor het ‘uitlokken van de moord’ op Wiels.

De rechtbank acht bewezen dat Jamaloodin de opdracht tot de moord op Wiels heeft gegeven en ervoor heeft betaald. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar tegen hem geëist. De oud-politicus - minister tussen 2010 en 2012 - heeft zelf altijd ontkend iets met de moord op Wiels van doen te hebben gehad.

Huurmoordenaar

Burney F., die al in een eerder stadium tot 26 jaar cel werd veroordeeld, zou voor Jamaloodin een moordenaar hebben geregeld. De man, Elvis K., werd in 2014 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens verschillende moorden, waaronder die op Wiels. Zowel F. als K. zitten hun straf in Nederland uit.

De populaire politicus Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampun op Curaçao. Hij was toen politiek leider van de partij Pueblo Soberano (Onafhankelijk Volk). Wiels deed onder meer onderzoek naar de loterijverkoop op Curaçao. Mogelijk hield de moord daarmee verband.

  1. Knallende ‘crematie’ van traditie
    PREMIUM

    Knallende ‘crematie’ van traditie

    Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.