Volledig scherm
Beeld van de Volkswagen bus waar nog een rolstoel in bleek te staan toen ze hem roofden. © politie

Daders moord advocaat Derk Wiersum roofden bus met rolstoel er nog in

De daders die betrokken waren bij de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum op 18 september roofden in de maanden voor hun gruweldaad een bestelbus waarmee invaliden konden worden vervoerd.

Het busje werd drie weken voor de moord gestolen in het Limburgse Brunssum. Op dat moment stond er zelfs nog een rolstoel in de laadruimte, maakte de politie vanavond bekend in het programma Opsporing Verzocht.

Ook lag er een invalidenkaart in de auto waarmee op speciale parkeerplaatsen geparkeerd mocht worden. De grijze bus is bovendien een bijzonder exemplaar omdat de zijramen waren geblindeerd, wat niet heel vaak voorkomt.

De daders dachten zelf slim te zijn door de spullen op verschillende plekken in het land te dumpen, maar dankzij oplettende getuigen heeft de Amsterdamse recherche ze toch in handen gekregen. De invalidenkaart werd teruggevonden in een prullenbak in Hoensbroek. De rolstoel hebben ze in Groenekan uit de auto gegooid.

Volledig scherm
De Opel Combo. © politie

Met het busje zijn ze twee dagen voor de moord nog door de wijk van de advocaat gereden, blijkt uit camerabeelden. Ook hebben ze geparkeerd op dezelfde plek waar twee dagen later een witte Opel Combo stond. Die auto is opmerkelijk genoeg gebruikt voor en na de liquidatie. De politie vermoedt dat ze noodgedwongen het busje hebben laten staan omdat die een lekke band bleek te hebben. Mogelijk vonden ze het te riskant om de band te laten vervangen.

De witte Opel Combo blijkt al in de nacht van 11 op 12 juni te zijn gestolen in Rotterdam. Een dag voor de moord zijn ze 's morgens ook met dit voertuig in de straat van de advocaat geweest. Op 18 september werd Wiersum rond tien over half acht 's morgens vermoord en vluchtten ze met deze Opel. De vermoedelijke bestuurder van deze auto zit inmiddels vast.

De politie gaat ervan uit dat de schutter ook in deze auto zat, maar die is nog voortvluchtig.
De politie vermoedt dat er ook nog een derde auto is gebruikt tijdens de voorverkenning voor het moordplan. Het gaat om een blauwe Renault Megane die vijf dagen na de moord uitgebrand is gevonden in Den Haag. Die auto blijkt eind juni te zijn gestolen in Nieuwegein en is tussen 23 en 30 augustus gespot in de wijk Buitenveldert waar Wiersum woonde.

Volledig scherm
De grotendeels uitgebrande Renault Megane © politie
  1. Knallende ‘crematie’ van traditie
    PREMIUM

    Knallende ‘crematie’ van traditie

    Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.