Dataroof GGD kan Staat duur komen te staan: stichting eist bij rechter in totaal 3 miljard euro
Met een megaclaim die kan oplopen tot 3 miljard euro wordt de Nederlandse Staat voor de rechter gesleept vanwege een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD’en in 2021. Stichting ICAM, de organisatie achter de massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD’en, veiligheidsregio’s en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.
Begin 2021 kwam naar buiten dat GGD-medewerkers handelden in privégegevens van mensen die zich hadden laten testen op besmetting met het coronavirus. Die gegevens werden uit de GGD-systemen gehaald en verkocht op ondergrondse marktplaatsen. De hoofdverdachten werden daarvoor veroordeeld. Volgens de dagvaarding zijn de medewerkers niet goed gescreend, hadden ze toegang tot veel meer gegevens dan nodig en werd niet goed bijgehouden wie welke data bekeek.
ICAM zegt dat er in totaal 6,5 miljoen mensen de dupe van de gegevensdiefstal kunnen zijn geworden. Bij de meesten is het niet duidelijk of hun gegevens daadwerkelijk zijn gestolen, maar had dit wel kunnen gebeuren. Voor hen eist de stichting 500 euro schadevergoeding per persoon. Volgens de GGD’en zijn er ongeveer 1250 mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn geroofd. Zij zouden daar 1500 euro schadevergoeding voor moeten krijgen, vindt Stichting ICAM. Als de eis volledig wordt toegewezen, zou het bedrag van de schadevergoeding uitkomen op zo’n 3 miljard euro.
Lees verder onder de video
Claim namens 133.619 gedupeerden
Bij de claim hebben 133.619 mensen zich aangesloten. De schadeclaim is gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid “omdat dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD’en gebruiken”, aldus de initiatiefnemers. Bij een overleg vorig jaar bood het ministerie een bedrag van 500 euro voor de 1250 bevestigde gedupeerden, en niets voor de anderen. Dat aanbod vond ICAM te mager.
De dagvaarding zelf telt zo’n 220 kantjes, en daar zitten ongeveer duizend bladzijden aan bijlages aan vast. De schadeclaim draait volgens Stichting ICAM om meer dan alleen geld. Met de rechtszaak wil de stichting naar eigen zeggen meer openheid van de overheid, die rapporten zou achterhouden. ,,Hoe zit het nou eigenlijk? Wat is de impact van het datalek geweest? Welke maatregelen zijn er genomen? Wat moet verbeterd worden?’’, legt een woordvoerder uit.
Bovendien zegt de stichting te willen voorkomen dat het nog een keer fout gaat. ,,Het is belangrijk de overheid bij de les te houden. Normale bedrijven krijgen een dikke boete. Als ik zoiets doe ben ik morgen failliet, maar bij de overheid zelf gebeurt niets. Een schadevergoeding is een financiële prikkel om het beter te doen’’, zegt een woordvoerder.
Stichting ICAM verwacht dat een rechtszaak, door alle tussenstappen, nog zeker tot 2026 kan duren. De kosten van het proces worden voorgeschoten door het bedrijf Liesker Procesfinanciering uit Breda. Als de schadeclaim wordt toegewezen, krijgt het bedrijf 20 procent van de vergoeding, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag. Hoeveel Liesker heeft voorgeschoten, is niet bekendgemaakt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Megaclaim tegen ministerie De Jonge krijgt vorm: ruim 60.000 mensen melden zich om GGD-lek
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMmet video1
Sen (8) lag bijna 100 dagen in ziekenhuis, nu leeft hij één dag als een filmster met Lamborghini en jacuzzi
Sen de Bruijn (8) is ernstig ziek. Woensdag leidde hij even het leven van een filmster, met een rit in een Lamborghini en een verblijf in een villa. Het smaakte naar meer. ,,Ik wil later veel geld verdienen, want dan kan ik écht een sportwagen en een villa kopen.’’Reeuwijk-Brug -
3
OM neemt nog geen gas terug in zaak Richard de Mos: ‘Juridische fouten en onterechte conclusies in vonnis’
Het Openbaar Ministerie neemt nog geen gas terug in de corruptiezaak tegen politicus Richard de Mos en zeven andere vrijgesproken verdachten. Volgens de officier van justitie bevat het vonnis van de Rotterdamse rechtbank ‘juridische onjuistheden’ en ‘onterechte conclusies’.Den Haag -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
DEBAT DATALEK
De Jonge in debat datadiefstal GGD: ‘We doen veel om de gaten te dichten’
-
-
-
OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het runnen van de illegale goksite Edobet en witwassen. Zijn zoon Freddy hangt een celstraf van 6 jaar boven het hoofd. Tegen de andere verdachten werden celstraffen geëist van 8 maanden tot 11 jaar.Den Haag -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.