De files zijn weer terug: ‘Lijkt alsof we niets hebben geleerd’
Nu Nederlanders weer vaker naar hun werk gaan, zijn ook de files weer terug. Afgelopen week was de filedruk volgens de Mobiliteitsalliantie zelfs boven het niveau van dezelfde periode in 2019. Het samenwerkingsverband stelt dat kansen om reizigersstromen te spreiden niet worden benut.
Vrijdagmiddag rond half vijf stond er 650 kilometer file en daarmee was het de drukste spits van dit jaar tot nu toe, aldus de ANWB. De drukte is voor een deel het gevolg van de afsluiting van de A12, een belangrijke verkeersader.
Maar toch, reizigers vallen weer terug in oude patronen, constateert de Mobiliteitsalliantie, en daarmee verdwijnen de positieve effecten van de coronacrisis op onze mobiliteit. ,,Alle waarschuwingen ten spijt, het lijkt alsof wij niets van de coronacrisis hebben geleerd”, zegt voorzitter Steven van Eijck in een persbericht over de toenemende drukte.
,,Wij hameren al geruime tijd op het belang van meer flexibiliteit door reizigersstromen beter te spreiden: spreiding in tijd en spreiding in vervoersmiddelen”, aldus de voorzitter van het samenwerkingsverband waar onder meer de NS, Transport & Logistiek Nederland, de Bovag en de ANWB deel van uitmaken.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
De Mobiliteitsalliantie hekelt het gebrek aan concrete afspraken over mobiliteit, ondanks eerdere signalen van toekomstige problemen met verkeer. Behalve meer flexibiliteit in reizen pleitte het verbond ook al voor investeringen in de huidige capaciteit van het openbaar vervoer en onderhoud aan bestaande infrastructuur. Die zijn ‘onontbeerlijk om spreiding mogelijk te maken’, aldus het verbond.
Van Eijck wijst ook op de Prinsjesdagstukken, waarin volgens hem wel gesproken wordt over investeren in woningbouw, maar ‘onvoldoende over de manier hoe we die huizen en winkels straks moeten bereiken’.
Het omslagpunt was afgelopen maandag; de eerste werkdag na het versoepelen van de coronamaatregelen
Planbureau: juist minder files
Het Planbureau voor de Leefomgeving schetste onlangs een totaal ander beeld. Volgens het PBL zullen er ook op lange termijn minder files zijn omdat meer mensen blijven thuiswerken. Het PBL adviseerde de overheid om nog eens goed te kijken naar geplande miljardeninvesteringen in het wegennet en openbaar vervoer door veranderend reisgedrag.
Samen met werkgevers- en ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland wees de Mobiliteitsalliantie in reactie daarop al op de groei van zowel de economie als de bevolking, waardoor de vraag naar openbaar vervoer zal toenemen en meer verkeer zal ontstaan. Die zou het PBL niet hebben meegenomen in zijn berekeningen.
Zelfkastijding
Ook de ANWB constateerde deze week dat de files weer volop terug zijn op de Nederlandse snelwegen. ,,Het omslagpunt was afgelopen maandag; de eerste werkdag na het versoepelen van de coronamaatregelen", stelde Arnaud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie in het Brabants Dagblad. Tot dat moment was het aantal files in heel het land zo’n beetje gehalveerd, stelt Broekhuis. ,,Zelfs vorige week was het nog veel minder. Het verschil met de afgelopen dagen is enorm. Ik kan wel zeggen dat de file explosief terug is. Het verbaast me heel erg dat we weer zo snel met drukke spitsen te maken hebben.”
In hetzelfde artikel vroeg verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zich af of we niet stiekem genieten van filerijden. ,,Als een vorm van zelfkastijding. Anders kan ik niet verklaren waarom we nu al weer in het oude patroon terugvallen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de weg op moeten in de spits, maar dat is een kleine groep. Een heel groot deel van de automobilisten kiest er zelf voor, met die filerijders hoef je geen medelijden meer te hebben. Eigen schuld, dikke bult. Tenzij je een baas hebt die eist dat je op een vaste tijd naar kantoor komt.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister metselt muurtje ‘als echte beginneling’, leerlingen tonen hun skills in kampioenschap
In de RAI in Amsterdam zijn donderdag de Skills van start gegaan, de tweedaagse onderwijswedstrijd voor de echte vaklieden van vmbo en mbo. Metselaars, bloemisten en monteurs in de dop laten zien wat ze in huis hebben. Minister Robbert Dijkgraaf probeerde het ook: ,,Ik zou wel een muurtje willen kunnen metselen.’’ -
Verzet tegen ontslag ‘kritische’ hoofddocent universiteit Groningen groeit
Twaalf wetenschappers van het Centre for Gender Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben in een open brief steun betuigd aan de ontslagen Susanne Täuber. De universitair hoofddocent, expert op het gebied van sociale veiligheid, zou de RUG moeten verlaten omdat ze zich kritisch uitliet over de ongelijke behandeling van vrouwen op de universiteit. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Gevluchte Serhii bouwde in tien maanden een eigen paleisje mét bad voor zijn gezin: ‘Zo dankbaar’
Een heel klein paleisje mét bad. En prachtig uitzicht. De Oekraïense Serhii had toen hij ruim een jaar geleden doodvermoeid Nederland binnenreed met zijn vrouw en drie kinderen, niet durven dromen dat hij er nu zo bij zou zitten. Maar tóch is het zo. ,,Het is ongelofelijk hoeveel liefde we hier krijgen.”Nieuw-Lekkerland -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUMMET VIDEO
Cor, Henny en Gijsje hebben dementie maar openen toch hun eigen restaurant: ‘Niets moet, alles mag!’
Een serveerster met dementie, dat komt niet vaak voor. Bewoners van woon- en zorgcentrum Avondlicht in Herwijnen openden woensdagavond eenmalig hun eigen restaurant. ,,Niets hoeft hier perfect te zijn: zo lang ze maar het gevoel krijgen dat ze er nog gewoon helemaal bij horen.’’Herwijnen -
-
-
ANWB: Met 650 kilometer file drukste spits tot nu toe dit jaar
Het is vrijdagmiddag druk op de weg. Om 16.30 uur stond er 650 kilometer file en daarmee is het de drukste spits van dit jaar tot nu toe, aldus de ANWB. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”