De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn
videoAlle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1.
Delen per e-mail
Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.
Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn.
Optimistischer
Maar op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd, met onder meer het prikken en de leveringen van de verschillende vaccins, is De Jonge nu optimistischer en denkt hij dat het aan het einde van het tweede kwartaal al zo ver kan zijn.
Van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85 procent bereid zich te laten prikken, is waar het kabinet van uitgaat. Twee derde daarvan kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad.
Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het is vreemd en eng dat sporters plotseling worden gecategoriseerd tot een elitegroep
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Hoe zit het precies met die enge bloedpropjes bij AstraZeneca en Janssen? Vijf vragen en antwoorden
Na AstraZeneca blijkt ook het Janssen-vaccin in enkele gevallen tot een ernstige vorm van trombose te leiden. De net geleverde Janssen-vaccins blijven daarom tot nader order in de koeling. Wat weten we over het verband tussen de vaccins en de zeer zeldzame bijwerking? -
PREMIUM
Experts vrezen dat mensen na zelftests tóch gaan knuffelen: ‘Test geeft schijnzekerheid’
Deskundigen zijn bang dat mensen na gebruik van een zelftest de 1,5 meterregels laten varen. Arts-microbioloog Marc Bonten: ,,Ik heb de angst dat die sneltests ertoe leiden dat mensen maatregelen minder goed na gaan leven, terwijl dat juist niet de bedoeling is.’’ -
Man (77) overlijdt kort na coronaprik
Een 77-jarige man is vanochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden toen hij naar zijn auto liep op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor met Pfizer gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden. -
Inenten met Janssen-vaccin uitgesteld: ziekenhuispersoneel en GGZ-cliënten moeten wachten
Mensen kunnen voorlopig nog niet worden ingeënt met het coronavaccin van Janssen. Ziekenhuispersoneel en medewerkers en cliënten in de GGZ moeten nu wachten op de prik die ze vanaf morgen zouden krijgen. Nederland heeft 79.000 doses binnen, maar die blijven voorlopig in de koelkast.
-
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
PREMIUM
Gilles zoekt al 20 jaar naar de Nederlandse kinderen op deze foto: 'Tijd begint te dringen’
De Poolse soldaat Zygmunt Sawicki redde in de Tweede Wereldoorlog drie kinderen bij de bevrijding van Ter Apel. Zijn kleindochter Marta en haar echtgenoot Gilles Lapers zijn op zoek naar de kinderen van die foto. -
VIDEO
Onderzoek bevestigt: wonen in de buurt van Tata Steel is ongezonder dan waar dan ook
In de regio IJmond, met onder andere staalfabriek Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen veel meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland, meldt het RIVM vandaag na onderzoek onder huisartsen en GGD's. De omwonenden startten onlangs een strafzaak tegen Tata Steel. De staalgigant is in hun ogen de grote boosdoener. ,,Dit is een enorme shock, maar we laten ons hier niet wegjagen, dit moet juist aangepakt worden.”