De Nederlandsche Bank maakt excuus voor slavernijverleden: ‘Opgericht met geld uit slavenhandel’
keti kotiPresident Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot sprak op de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam.
,,Excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, in Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur”, zei Knot bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Het is vandaag 1 juli, Keti Koti, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.
Onderzoek van DNB toonde eerder aan dat de centrale bank nauw betrokken was bij het in stand houden van de slavernij. Knot benoemt de rol van de bank: ,,Het geld waarmee DNB opgericht werd, is voor een deel verdiend met slavernij. Bestuurders waren persoonlijk betrokken bij slavenhandel en het voortbestaan van slavernij werd verdedigd en de gevolgen genegeerd.”
Fonds van 5 miljoen euro
De bank ziet in de samenleving nog altijd het racisme, de uitbuiting en de discriminatie die voortkomen uit het slavernijverleden, zegt Knot. ,,Daarom trekt DNB 5 miljoen euro uit voor een fonds dat bijdraagt aan meerjarige projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen.” Ook wil de bank investeren in het Nationaal Slavernijmuseum en het bijbehorende kenniscentrum en wil de bank zelf ‘diverser en inclusiever’ worden, vertelt Knot.
De slavernij is 159 jaar geleden afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk. Tv-presentator Aldith Hunkar opende om 13:15 uur de ceremonie in het Oosterpark, die begon met een traditioneel plengoffer aan de voorouders door wintipriesteres Marian Markelo. Zij werd vergezeld door een drager van het Kabramasker dat verwijst naar die voorouders.
We moeten voorkomen dat monumenten, onderzoeken en excuses de spiegeltjes en kralen van de 21ste eeuw worden
Linda Nooitmeer, voorzitter van Ninsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, en organisator van Keti Koti in het Oosterpark, sprak daarna een welkomstwoord uit. ,,Er is de afgelopen twintig jaar veel bereikt: de komst van een slavernijmuseum, excuses van steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en de Nederlandse overheid die onderzoek doet naar haar rol in de slavernij.” Nooitmeer waarschuwde daarbij voor symboolpolitiek: ,,We moeten voorkomen dat monumenten, onderzoeken en excuses de spiegeltjes en kralen van de 21ste eeuw worden.”
Nina Simone
Franc Weerwind, minister van Rechtsbescherming, voormalig burgemeester van Almere en voorheen voorzitter van Ninsee, nam het woord namens het kabinet. ,,Mijn voorouders waren tot slaaf gemaakten in Suriname. Vandaag sta ik hier als Nederlander, als lid van het kabinet, als dienaar van onze rechtstaat. Ik sta hier met hoop dat het gaat lukken om, met respect voor elkaar, te bouwen aan de toekomst van Nederland. Ik geloof in een verandering ten goede.” Weerwind eindigde met een bekende zin van zanger Sam Cooke: ‘It’s been a long time coming, but I know, I know, a change is gonna come’.
Provincie
Ook de provincie Noord-Holland heeft vrijdag excuses aangeboden voor de rol in het slavernijverleden. Commissaris van de Koning van de provincie, Arthur van Dijk, deed dat in het provinciehuis in Haarlem, bij de opening van een expositie over slavernij. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie in Nederland die officiële excuses aanbiedt.
De excuses worden aangeboden “aan de nazaten van tot slaaf gemaakten, mensen die het onrecht van toen vandaag nog ervaren. Excuses voor wat onze gezagsdragers toen hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen. Wij nemen in deze tijd afstand van wat ze in die tijd hebben gedaan.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMReportage
Dijkgraaf: ‘Wat als de waterbom die op Limburg viel volgende keer Amsterdam treft?’
Wat kunnen de waterschappen doen om te voorkomen dat we binnenkort op elke rivierbodem kunnen wadlopen? We liepen mee met een dijkgraaf. -
PREMIUM
Fatih (31) heeft spierziekte en zit al dágen opgesloten op vijfde etage door kapotte lift: ‘Ik kan geen kant op’
Al vijf dagen zit Fatih Simsek (31) vast in zijn woning op de vijfde verdieping in Utrecht. Woensdag moest zijn onderbuurvrouw uit de kapotte lift worden bevrijd en sindsdien is de lift stuk. Vanwege een spierziekte zit de Utrechter in een rolstoel. ,,Ik kan dus geen kant op.” -
Agent die met waterstraal in gezicht van Denisa spoot tijdens rellen in Eindhoven wordt vervolgd
De agent die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven, januari vorig jaar, demonstrant Denisa met een waterkanon tegen haar hoofd spoot moet voor de rechter verschijnen. Haar advocaat en het Openbaar Ministerie (OM) steggelen nog over de precieze aanklacht, maar duidelijk is dat justitie vindt dat de agent met het waterkanon te ver is gegaan. -
Man verdronken in zwemplas het Schaartven in Overloon
In recreatieplas het Schaartven in Overloon is vanmiddag een man verdronken. Na een zoekactie hebben de hulpdiensten het slachtoffer uit het water gehaald. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
Ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten en meer dan 700 bekeuringen
De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.