Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Deze boetes riskeer je als je de weg op gaat in winterweer

Een man wilde een aantal dagen geleden in Zaltbommel een rotonde oprijden met een compleet beslagen voorruit. Geen goed idee. Een agent zag hem: 240 euro boete. 

Het is niet toegestaan om te gaan rijden terwijl je voorruit nog niet helemaal schoon is en je dus geen goed zicht hebt. In deze koude dagen is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de weg op gaat. Wil je voorkomen dat er een dure bekeuring op de mat valt? Let hier dan even extra op:

Geen goed zicht
Heeft het gevroren? Zorg dat je voorruit en je zijruiten volledig ijsvrij zijn. Een heel klein stukje ijs wegkrabben zodat je een ‘luikje’ hebt waar je nog net doorheen kunt kijken is echt niet genoeg. Hetzelfde geldt dus voor een beslagen voorruit. De boete voor het rijden met onvoldoende zicht bedraagt 230 euro. Daarbovenop kun je een boete van 140 euro krijgen wanneer de spiegels bevroren zijn. 

Als je de weg op gaat zonder je auto ijsvrij te maken, kan je dat alles bij elkaar 370 euro kosten in totaal. Agenten beoordelen zelf wanneer een automobilist onvoldoende zicht heeft. Daarvoor bestaan geen harde richtlijnen. De achterste zijruiten van een auto hoeven trouwens niet per se ijsvrij te zijn, net zo min als de achterruit. Dat omdat er ook voertuigen zijn zonder achterruit of achter-zijruit.

Lees verder onder de foto.

Lampen aan
Regent het hard of sneeuwt het? Is het grauw en grijs weer en is het zicht dus slecht? Zorg dat je je verlichting aan hebt. Geen dim- of grootlicht voeren bij slecht zicht overdag kan je 140 euro kosten. Achterlichten die niet branden bij slecht zicht kosten 140 euro. Als je helemaal vergeet je lampen te ontsteken kun je dus zomaar 280 euro kwijt zijn. Zonde!

Lampen uit
Denk overigens wel altijd goed na over het voeren van je lampen en schakel mist- en grootlicht op tijd uit. Het onnodig voeren van je mistlicht kost je namelijk 95 euro en het onnodig voeren van je mistachterlicht maar liefst 140 euro. Het mistlicht aan de voorkant mag je alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmert. Het mistachterlicht mag je alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Als je vergeet je groot licht uit te schakelen en je daardoor dus tegenliggers hindert, kan je dat nog eens 140 euro kosten.

Pech langs de weg
Trekt je auto al die kou niet en kom je stil te staan langs de weg met pech? Denk aan het plaatsen van je gevarendriehoek. Doe je dat niet, kost je dat 140 euro. De driehoek plaats je op dertig meter afstand van je auto en goed in het zicht voor andere weggebruikers.

Lees verder onder de foto.

Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Geen pech maar toch langs de weg
Heb je geen pech, maar is je route geblokkeerd door bijvoorbeeld een berg sneeuw en wil je even je navigatie opnieuw instellen? Iedereen weet natuurlijk dat je dan even aan de kant van de weg mag stoppen. Maar doe dat wel waar het mag. Onnodig de berm gebruiken zonder dat er sprake is van een noodgeval kost je namelijk 140 euro. Sta je niet in de berm maar zonder enige noodzaak op de vluchtstrook of op een vluchthaven? 240 euro.

Ken je kenteken
Controleer voordat je thuis vertrekt niet alleen je ruiten en je spiegels, maar check ook altijd je kentekenplaten. Die kentekenplaten moeten echt goed zichtbaar zijn en mogen dus niet bedekt zijn onder een laag sneeuw. Het kost je namelijk 45 euro als ze niet behoorlijk leesbaar zijn. Als een plaat zelfs ontbreekt of totaal niet te zien is kan dat oplopen tot 140 euro.

Dagje Duitsland
Van plan de grens over te gaan voor een dagje Duitsland of een paar daagjes lekker op vakantie? Check dan even je autobanden. Rijden op winterbanden is in Duitsland namelijk verplicht bij winterse weersomstandigheden. Dat geldt dus voor sneeuw, sneeuwmodder, gladheid en ijzel. Heb je geen winterbanden en rijd je toch op een dag met winterse omstandigheden door Duitsland? Dan riskeer je een boete van 40 euro. Heb je geen winterbanden en blijf je dus als gevolg daarvan bijvoorbeeld op een helling steken en houd je zo het verkeer op? Komt daar nog eens 80 euro bij.