Dierenarts: ‘Pas op dat je hond niet op coronazelftest kauwt, vloeistof in buisje is gevaarlijk‘
VIDEODierenarts Peter Klaver waarschuwt hondenbezitters om de coronazelftesten niet rond te laten slingeren. De vloeistof die in het buisje zit dat bij de test hoort, is volgens hem gevaarlijk als viervoeters het binnenkrijgen. ,,Kijk uit dat honden de doosjes met testen die binnenkort op de deurmat vallen, niet openkauwen en aanvreten.”
Klaver kreeg onlangs de tien maanden oude pup Chani in zijn kliniek in Dodewaard. ,,De Ierse setter wilde niet eten, niet drinken en was na een rusteloze nacht met hoesten en braken erg sloom. Volgens de eigenaar was het dier ‘niet vooruit te branden’. Vocht liep uit neus en ogen", vertelt Klaver. ,,De enige logische verklaring lijkt het bijten op het plastic buisje van de buffervloeistof van een coronazelftest, Flowflex.”
Tot verbazing van de dierenarts staat er op de bijsluiter van de Covidtest geen informatie over de samenstelling van de vloeistof of een waarschuwing dat er giftige stoffen in zitten. ,,Na wat zoeken, kwam de eigenaar erachter dat de buffer het zeer giftige sodium azide bevat.”
Geschrokken
In de Verenigde Staten waarschuwt de FDA voor schadelijke bestanddelen, maar niet specifiek voor dieren. Het dierengifcentrum in Groot-Brittannië zegt op zijn website dat de concentraties stoffen zo laag is in de zelftests, dat er geen gevaar bestaat. Klaver trekt dat in twijfel. Hij is geschrokken hoe ziek een dier kan worden van zo’n klein beetje. ,,Dit was een hond van 25 kilo die twee dagen ziek is geweest. Als een chihuahua van vijf kilo zijn tanden hierin zet, vrees ik voor zijn leven.”
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), dat gaat over ‘medische hulpmiddelen’ als coronatests, laat weten dat zij ‘in algemene zin’ op de hoogte is ‘dat de test een aantal druppels testvloeistof bevat waarin zeer lage concentraties stoffen kunnen zitten die een antimicrobiële werking hebben (dus die bacteriën en schimmels kunnen doden). In veel hogere concentraties kunnen die stoffen ook giftig zijn voor mens en dier. Uit de meegestuurde blog wordt echter niet aannemelijk dat de ziekteverschijnselen in dit enkele geval zijn veroorzaakt door het binnenkrijgen van de testbuffer. Dit zou ook ergens anders door veroorzaakt kunnen zijn.’ De IGJ ziet op basis van deze blog geen aanleiding mensen speciaal te waarschuwen.
Het blijft gewoon een kwestie van opletten, zegt dierenarts Klaver. ,,Nu de overheid de zelftesten gaat opsturen, zullen ze de komende tijd bij veel huishoudens op de mat liggen. Kijk uit dat honden die doosjes niet openkauwen en aanvreten, maar berg ze netjes op en laat ze niet rondslingeren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit zijn dé veelgemaakte fouten met huisdieren in de hitte: ‘Satéprikkers zijn levensgevaarlijk’
-
PREMIUMColumn
Je weet dat je een oude miep aan het worden bent als je gaat zuchten van technologische veranderingen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Run op statiegeld zorgt voor meer overlast en vervuiling op stations
Het zoeken in afvalbakken naar kleine flesjes en blikjes waar statiegeld op zit, zorgt voor overlast. Steeds meer gemeenten maken daarom blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. De NS zit ermee in zijn maag op stations door heel Nederland. ,,Het is dweilen met de kraan open.”Amsterdam -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Marijn de Vries: ‘Veel erger wangedrag meegemaakt, maar in dit geval waren gevolgen immens’
Voormalig wielrenster en wieleranalist Marijn de Vries is nog altijd boos over de gevolgen die het grensoverschrijdende gedrag bij NOS Sport heeft gehad voor haar carrière. Tegelijkertijd heeft ze in haar loopbaan ‘veel erger meegemaakt’, zegt ze in een nieuwe aflevering van de podcast Alles op tafel.
-
Met video
Geneyro zag een serval op TikTok en heeft er nu een als huisdier: ‘Dat ze mijn jas heeft versnipperd hoort erbij’
Vlissingen -
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’