Een vrouw warmt haar handen op bij een verwarming.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw warmt haar handen op bij een verwarming. © Hollandse Hoogte / ANP

Dit doet een leven met een verwarming op 17 graden met je: ‘Vet verbranden en hogere weerstand’

De verwarming staat in veel huishoudens tijdens dit peperdure najaar een stuk lager of zelfs nog helemaal uit. Maar minder stoken zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, ook ons lichaam en huis reageren erop. En dat kan best gezond zijn. ,,Bij een temperatuur van 17 graden verbrand je bruine vetcellen.”

12 reacties

 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Ik vind een temperatuur van 17c binnen erg koud en ontzettend slecht voor je lichaam,ik geloof er niets van dat dat gezond is,niet voor jong en niet voor oud,op dat moment wordt er veel geknutseld aan alternatieve manieren om het warm te krijgen en dat allemaal omdat regeringen idioot met prijzen omgaan terwijl er energie genoeg is
 • J Kamphuis

  2 maanden geleden
  Ik heb artrose in de handen en knieën, mijn man heeft 3 hernia en Copd, wij gaan niet onder de 20 gr savonds zitten, dan heb ik te veel pijn.Overdag staat de kachel op 19,5 en snachts op 17.Wij hebben geen gas maar een grote pelletkachel die via de cv het hele huis verwarmd. 3500kg pj aan pelletkorrels wat neer komt afgelopen jaar op 650 eu, dit jaar aabschaf duurder,maar veel goedkoper dan gas. En wij hebben jaren terug veel subsidie gehad op de aanschaf van de pelletkache
 • Dirk hoekert

  2 maanden geleden
  Met die kou heb je juist wat meer vet nodig lijkt mij. Ik begrijp dat er een positieve draai nodig is maar het is natuurlijk armoe troef deze hele energiecrisis. Volledig onnodig ook door foute politieke beslissingen. Maar goed, werken en je loon inleveren voor gas ipv een lekker stukje stoofvlees met n bokbiertje.
 • Yvonne Risselada

  2 maanden geleden
  Ook goed voor de groep die het (heel) goed heeft? Dat deel van de bevolking verbruikt verreweg de meeste energie!
 • Dirk Brinkman

  2 maanden geleden
  Er staan reacties dat een koelere temperatuur niet goed is voor reuma , ik heb een vorm van reuma , ik heb alleen veel last met verandering van temperatuur Bij een contante temeratuur verdwijnt dat grotendeels , of dat 25 graden is of 15 graden , als het maar niet te veel wisseld. Dus is denk dat het aan het soort reuma ligt.
 1. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”