Dit weten we tot nu toe over de aanslag in een tram in Utrecht
Bij een schietpartij in een tram bij het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn afgelopen maandag drie personen overleden en vijf mensen gewond geraakt. Het Openbaar Ministerie houdt ernstig rekening met een terroristisch motief. Iets voor 18.30 uur op maandag kwam het bericht binnen dat hoofdverdachte Gökmen Tanis is aangehouden. Dit weten we tot nu toe over de schietpartij:
- De schietpartij vond rond 10.45 uur plaats. Kort daarna is een antiterreureenheid (contra-terrorisme, extremisme en radicalisering) naar de locatie gestuurd en zijn er verschillende trauma- en politiehelikopters naar de plek gevlogen.
- Bij de schietpartij zijn drie personen overleden en vijf mensen gewond geraakt. Tenminste drie slachtoffers werden ter plaatse gereanimeerd, zowel op straat als in de tram. De 19-jarige Roos Verschuur, medewerkster van de Kwalitaria in Vianen, en de 49-jarige Rinke Terpstra, voetbaltrainer van de Utrechtse club Desto, overleefden het schietincident niet. Ook een 28-jarige Utrechter kwam om.
- De politie maakte in de loop van de middag bekend op zoek te zijn naar de 37-jarige Gökmen Tanis. Hij is een bekende van politie en justitie. Op 4 maart van dit jaar moest hij zich nog voor de rechter in Utrecht verantwoorden in verband met een verkrachtingszaak, maar hij werd eerder al vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij zich moest onderwerpen aan psychologisch onderzoek en rapportage door de Reclassering.
- Burgemeester Van Zanen, het hoofd van de politie Midden-Nederland en de hoofdofficier van Justitie zeggen dat Gökman Tanis verdacht wordt van doodslag met terroristisch motief, dit komt mede omdat Tanis een briefje zou hebben achtergelaten waarin hij zegt namens Allah te hebben gehandeld.
- Bekenden omschrijven de 37-jarige Gökmen Tanis uit Utrecht als ‘een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als vanochtend had kunnen verwachten’. Tanis heeft een uitgebreid strafblad en is een bekende van de politie. Een van zijn broers zou bekend zijn bij inlichtingendienst AIVD. In eerste instantie werd gedacht dat Tanis veroordeeld was voor een poging doodslag, maar daar is hij van vrijgesproken.
- De politie heeft aan de Tichelaarslaan in Utrecht een rode Renault Clio gevonden. De auto is na het schietincident gestolen en mogelijk gebruikt als vluchtauto. Vlakbij de plek waar de auto is aangetroffen heeft de politie ook een inval gedaan. Dit was in een flatwoning aan Laan van Engelswier.
- Op maandag werden ook twee andere verdachten aangehouden; twee mannen van 23 en 27 jaar. Zij werden op dinsdag weer vrijgelaten nadat werd vastgesteld dat ze niet betrokken waren bij het schietincident. Dezelfde dag pakte de politie wel een nieuwe verdachte op; een 40-jarige man uit Utrecht.
- Het UMC Utrecht kreeg op maandag van veiligheidsregio GHOR het verzoek om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Het verzoek werd aan het eind van de middag ingetrokken.
- De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen reageerde eerder op de dag op de schietpartij. „Een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten.” Hij zegt in nauw contact met de politie en het openbaar ministerie te staan.
- Minister-president Mark Rutte brak het coalitieoverleg af vanwege het incident. Tijdens een persconferentie zei hij dat een terroristisch motief niet wordt uitgesloten. ,,Een daad van terreur is een aanval op onze beschaving, op onze tolerante en open samenleving. Mocht dit blijven, dan past maar één antwoord. En dat luidt: onze rechtsstaat en onze democratie zijn sterker dan fanatisme en geweld. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit.’’
- Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden op de gebeurtenissen in Utrecht: ,,Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee. Geweldsdaden als deze zijn volstrekt onacceptabel. Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren. Onze dank gaat uit naar alle hulpverleners die zich momenteel inzetten voor de getroffenen. In gedachten zijn wij bij de inwoners van Utrecht.”
WhatsApp ons!
Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl
Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.” -
Syrische asielzoeker opgepakt in Kerkrade, zou oorlogsmisdaden voor Assad-regime hebben gepleegd
De Nederlandse politie heeft vandaag in Kerkrade een Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in de Syrische burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er hier een Syriër wordt aangehouden die lid zou zijn geweest van een militie verbonden aan het regime van de Syrische president Assad. -
PREMIUMDiversiteit
Uitsluitend mannelijke wethouders in tientallen colleges: ‘Gemiste kans’
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.