Dit zijn de overvallers van de ‘miljoenendiamant’ in Maastricht: ‘Mogelijk de Pink Panthers’
5 verdachten spoorloosDe politie heeft gisteren nieuwe beelden verspreid van de opzienbarende overval op de kunstbeurs in Maastricht, waarbij naar verluidt voor vele miljoenen euro’s aan juwelen zijn gestolen. Kunstdetective Arthur Brand houdt er rekening mee dat de verdachten afkomstig zijn van de Pink Panthers, een internationaal opererende kunstbende.
De Pink Panthers, vernoemd naar de wereldberoemde filmkomedie uit 1963 met Peter Sellers in de hoofdrol, zijn wereldwijd berucht en komen voornamelijk uit de Balkanlanden. De bende, met ongeveer 250 leden, opereert in wisselende samenstelling en wordt verdacht van meer dan 120 juwelenroven wereldwijd. In totaal zou voor vele tientallen miljoenen euro’s aan juwelen zijn buitgemaakt. In 2007 opende Interpol zelfs even een speciale Pink Panther-afdeling. De beruchte bende kreeg de bijnaam toen Britse rechercheurs een dure diamanten ring aantroffen in een potje crème, net zoals in de film te zien was.
De overvallen van de Panthers zijn volgens kunstdetective Brand vrijwel altijd spraakmakend en vol risico. Zo reed de bende ooit een duur winkelcentrum binnen met twee wagens en sloegen de dieven á la James Bond op de vlucht met een speedboot. De overvallen duren doorgaans niet langer dan enkele minuten en de daders blijken bijzonder goed te zijn in vermommingen.
Kostbaar collier
De nog niet-opgeloste overval op kunstbeurs Tefaf lijkt goed in dit rijtje te passen. Hij gebeurde op klaarlichte dag en was ook weer in een mum van tijd voorbij. De vier daders wandelden even voor de middag in ware ‘Peaky blinders’-stijl - netjes gekleed en met de typerende petjes op hun hoofd - de kunstbeurs binnen. Even later hielden ze halt aan de stand van de vermaarde Londense juwelier Symbolic & Chase. Daar trokken ze handschoenen aan en terwijl een van hen een hamer tevoorschijn haalde en een vitrine aan diggelen sloeg, hielden zijn kompanen iedereen op afstand met een handvuurwapen.
Op camerabeelden is te zien hoe de man met de hamer in de kapotte vitrine grabbelt en iets in een zak steekt. Vermoedelijk gaat het om een uiterst kostbaar collier van topontwerper Joel Arthur Rosenthal en oorbellen van Cartier. Alle vijf verdachten zijn nog voortvluchtig.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Kleurrijke figuren
Over de werkwijze van de overvallers wordt in de loop van de tijd steeds meer duidelijk. Uit de gisteren getoonde beelden in het RTL 5-programma Opsporing NL blijkt dat zij op de dag van de overval afzonderlijk binnenkwamen in het beursgebouw. Ze hoefden slechts een toegangsbewijs te laten zien en konden ongehinderd hun weg vervolgen. ,,Als ik mijn geld ervoor moet inzetten, dan zou ik zeggen dat dit het werk is van de Pink Panthers”, zegt kunstdetective Arthur Brand op basis van die beelden.
De Pink Panthers zijn volgens Brand ‘kleurrijke figuren’ die hun oorsprong vinden in voormalig Joegoslavië. Ze zijn gespecialiseerd in het stelen van juwelen, sieraden en dure horloges. ,,Wat we in Maastricht zagen waren onbevreesde mannen die duidelijk hun middelvinger naar de rest van de wereld opsteken. Een drukke en beveiligde beurs op klaarlichte dag overvallen, je moet het maar durven. Ze namen een groot risico en daar staan de Pink Panthers wereldwijd bekend om.”
Tekst gaat verder onder deze foto
Elektrische steps
Bij de overval is volgens de politie waarschijnlijk nog een vijfde verdachte betrokken. Deze verdachte zou de toegangsbewijzen een dag van tevoren hebben gekocht voor de vier overvallers. Alle verdachten vluchtten uiteindelijk op elektrische steps en stapten verderop waarschijnlijk in een auto. De kans dat zij nog opgepakt worden, is groter dan dat de diamanten teruggevonden worden, zegt Brand. ,,Ik zou niet graag in de schoenen van de overvallers willen staan. Bij de Nederlandse politie is het op dit moment alle hens aan dek: ze zetten alles op alles om ze te vinden. Onderschat dat niet.”
Over de gestolen juwelen is Brand minder hoopvol. ,,Daar kan ondertussen van alles mee gebeurd zijn.” Het gebeurt volgens de detective zelden dat beroemde juwelen compleet verkocht worden. ,,Ik vermoed dat ze niet meer in originele staat terug te vinden zijn. Ze hebben ze vast laten slijpen, of ze hebben de kostbaarste steentjes eruit gehaald of laten vijlen. Als ze inderdaad die grote gele diamant hebben gestolen, dan verwacht ik dat ze die al een keer of drie kleiner hebben gemaakt. Zo gaan juwelendieven doorgaans te werk. Ze nemen het risico om opgepakt te worden, en als ze dan een aantal jaar later vrijkomen zijn ze als het goed is schatrijk.”
Een woordvoerder van de Tefaf kan vandaag in verband met het lopende onderzoek geen reactie geven.
Overvallen door Pink Panthers
2003, Londen. Twee mannen stappen juwelier Graff binnen in New Bond Street. Ze hebben kostuums aan en dragen speciale pruiken. In amper drie minuten tijd slaan ze met een hamer de toonbank aan gruzelementen en graaien ze 47 juwelen bij elkaar, goed voor een totale waarde van 27 miljoen euro. Een van de mannen kan tegen de grond gewerkt worden, de andere gaat er met het grootste deel van de buit vandoor op een scooter. Kranten koppen dat het om de grootste juwelendiefstal uit de Britse geschiedenis gaat. Het is aan dit voorval dat de bende haar naam overhoudt. Rechercheurs vinden later een ring van 600.000 euro verstopt in een potje gezichtscrème, net als in de Amerikaanse films van ‘The Pink Panther’.
2005, Saint-Tropez. Enkele mannen in vrolijke hawaïhemden en pruiken mengen zich onder de rijke vakantiegangers aan de Franse zuidkust. Op zeker moment zetten ze maskers op en stormen ze een juwelierszaak binnen. Ze grabbelen een heleboel juwelen en horloges mee en gaan er vervolgens met een speedboot vandoor die klaarligt in de buurt.
2007, Tokio. Een elegant geklede man duwt de deur open van juwelier Exelco in de chique shoppingwijk Ginza en stapt naar de toonbank. Een tweede man met een mondmasker en een paraplu volgt. Hij reikt in zijn rugzak en haalt er een geweer uit. De eerste man opent rustig een vitrine en pakt er een met juwelen bezette tiara uit en een halsketting, ter waarde van 2,3 miljoen euro. Zijn kompaan spuit intussen een fles traangas leeg op het personeel. Daarna draaien ze zich om en vertrekken ze. Ze zijn welgeteld 36 seconden binnen geweest.
Het is niet de eerste overval van de bende in Tokio. Drie jaar eerder stalen ze er ook al een diamanten halsketting van 30 miljoen euro, ook wel bekend als de Comtesse de Vendôme. Ook toen waren ze minder dan een minuut binnen in de juwelierszaak. Het was de grootste juwelenroof in de Japanse geschiedenis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
27 miljoen euro
‘Geroofde’ miljoenendiamant is van wereldberoemde ontwerper: ‘Grootste steen van de hele beurs’
Het collier dat dinsdag vermoedelijk is gestolen op de kunstbeurs in Maastricht, is van de in Amerika geboren Joël Arthur Rosenthal, een van de grootste en meest gerespecteerde juwelenontwerpers ter wereld. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman zegt, op basis van ‘meerdere bronnen uit de scene‘, dat het collier met daarin een kanariegele diamant zou zijn buitgemaakt. ,,Het gaat hier om de grootste en meest waardevolle steen van de beurs.” De kunstbeurs wil het bericht bevestigen noch ontkennen. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Dode en zwaargewonde door ongeval met jetski in Velsen-Zuid
Een ongeval met een jetski heeft zondag in het Noord-Hollandse Velsen-Zuid een persoon het leven gekost. Het gaat om de bestuurder van de waterscooter. De passagier raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUMReportage
Dijkgraaf: ‘Wat als de waterbom die op Limburg viel volgende keer Amsterdam treft?’
Wat kunnen de waterschappen doen om te voorkomen dat we binnenkort op elke rivierbodem kunnen wadlopen? We liepen mee met een dijkgraaf.
-
Oudste voetbalmascotte van Nederland aan de kant gezet: ‘Heero was mijn tweede ik’
De man die 22 jaar voor voetbalclub Heerenveen in het pak van mascotte Heero kroop, is aan de kant gezet. Hendrik Pasveer (52) - tevens huisschilder van de club - kreeg in de coronacrisis gedoe met zijn baas en mag het pak nu niet meer dragen. Maar daar legt hij zich niet zomaar bij neer. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Drukke stranden op warmste 14 augustus ooit: parkeerplaatsen vol, brandweer aan de bak
De zomerse temperaturen lokken ook vandaag weer extreem veel mensen naar de kust. In Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn alle parkeerplekken vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten op zee. De brandweer had zijn handen vol aan het blussen van alle berm- en natuurbrandjes.