Volledig scherm
© EPA

Docenten na busongeluk Frankrijk weer naar huis

De drie docenten van het Strabrecht College in Geldrop die na het busongeluk in Frankrijk nog in het ziekenhuis lagen, keren vandaag terug naar Nederland. Volgens alarmcentrale Allianz Global Assistance is een van de docenten vanochtend al naar Nederland gebracht met een ambulance. De andere twee docenten gaan vanmiddag naar huis.

De buschauffeur, die flink wat botbreuken heeft opgelopen, is in een ziekenhuis in Lille geopereerd, laat brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer weten. Hij wordt vermoedelijk na het weekend naar Nederland overgebracht.

De docenten zaten samen voorin de bus en werden na de botsing door de leerlingen uit het wrak geholpen. Eén van de docenten liep een gebroken heup op. 

Versoberd

De leerlingen zijn vanochtend bijeengekomen om te praten over het busongeluk in Frankrijk. Tussen de dertig en veertig leerlingen, van wie sommigen in de bus zaten, maakten gebruik van de mogelijkheid om het ongeval te bespreken.

De bijeenkomst op de school was georganiseerd door de GGZ en professionals van de school zelf. De GGZ sprak van een open en prettige bijeenkomst. De GGZ wees erop dat leerlingen ook onderling, via social media en Whatsapp-groepen, over het ongeluk hebben gepraat. Dinsdag is een tweede bijeenkomst gepland.

Het eindexamengala dat voor vanavond gepland stond, gaat gewoon door, zij het in aangepaste vorm. De feestelijkheden zijn iets versoberd; de vuurwerkshow die op het programma stond, gaat niet door.

Schoolreis

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

De bus, met vijftig leerlingen en vijf docenten van het Strabrecht College, was in de nacht van woensdag op donderdag onderweg naar Londen voor een schoolreis. De bus botste gisterochtend rond 05.45 uur op de A16 tussen Duinkerken en Calais, ter hoogte van Gravelines, op een vrachtwagen.

Over de precieze toedracht van het ongeluk is nog niets bekend, maar de Poolse vrachtwagenchauffeur zou ter hoogte van het Franse Gravelines in slaap zijn gevallen. De vrachtwagen zou plotseling hard hebben afgeremd op de rechterrijbaan waardoor de bus achterop knalde.

Er werden in totaal 21 leerlingen en docenten naar het ziekenhuis in Duinkerken gebracht. De leerlingen zijn gisteravond teruggekomen. Het merendeel van de leerlingen stapte in een nieuwe bus, een handjevol kinderen reed met hun ouders terug.