Het oorlogsarchief van Sabine Tazelaar-Zuur. Dochter Eva schreef er het boek ‘Sabines oorlog: hoe mijn moeder de kampen overleefde’ over.
Volledig scherm
PREMIUM
Het oorlogsarchief van Sabine Tazelaar-Zuur. Dochter Eva schreef er het boek ‘Sabines oorlog: hoe mijn moeder de kampen overleefde’ over. © Alfabet Uitgevers

Dochter van ‘echte’ Soldaat van Oranje: ‘Mijn moeder was zwaar beschadigde partygirl’

interviewNa het overlijden van haar moeder Sabine vindt Eva Taylor-Tazelaar, dochter van de ‘echte’ Soldaat van Oranje Peter Tazelaar, dozen vol brieven, foto’s en papieren over de oorlog. Het is het verhaal dat haar moeder nooit wilde vertellen. Over haar leven in het verzet en in de concentratiekampen.

 1. Onrust om mogelijke vondst Conings in Nederland, blijkt Duitse dubbelganger: 'Niet van bewust’

  Onrust om mogelijke vondst Conings in Nederland, blijkt Duitse dubbelgan­ger: 'Niet van bewust’

  In de buurt van een begraafplaats in Groningen is gisteravond korte tijd onrust ontstaan nadat er signalen binnenkwamen dat de in België voortvluchtige militair Jurgen Conings daar zou zijn gezien. De politie nam de melding zeer serieus en ging ervanuit bij de missie zelf ook ‘gevaar te lopen’. Uiteindelijk bleek het niet om de militair te gaan, maar om een Duitse dubbelganger. ,,Hij had qua uiterlijk zeker overeenkomsten met Conings.”
 2. Oorlogsherinneringen Gerrit Pit na 75 jaar uitgegeven: verraden door zijn broer, veroordeeld tot levenslang
  PREMIUM

  Oorlogsher­in­ne­rin­gen Gerrit Pit na 75 jaar uitgegeven: verraden door zijn broer, veroor­deeld tot levenslang

  ALMELO/ENSCHEDE - Hij overleefde het concentratiekamp, maar bevrijd werd hij nooit. Tot het einde van zijn leven was Gerrit Pit de gevangene van zijn eigen herinneringen. Ons vonnis werd in feite levenslang heet het boek met zijn oorlogservaringen. Het verscheen vorige week, mede op initiatief van zijn dochter Mies. „Mijn vader keek zonder te zien. Dat heeft hem gered.”