Volledig scherm
Grondoverslag op het bouwterrein van de Nieuwe Sluis, voor transport naar de Nieuw Neuzenpolder. © Harmen Van Der Werf

Domper na ernstige bodemschade: sluis Terneuzen kost 50 miljoen extra

De bouw van de nieuwe sluis in het Zeeuwse Terneuzen gaat 45 miljoen tot 55 miljoen euro meer kosten door de ernstige bodemverontreiniging die is aangetroffen. Dit blijkt uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen recent aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft het Financieele Dagblad (FD).

De tegenvaller komt voor rekening van de opdrachtgevers: het Rijk en de Vlaamse overheid. De rekening wordt tussen beide partijen verdeeld. Eerder was nog afgesproken dat eventuele mee- of tegenvallers voor Vlaanderen zouden zijn. 

De Belgische deelstaat heeft het meeste belang bij het megaproject, dat de afmeting krijgt van de sluizen in het Panamakanaal en de haven van Gent beter ontsluit. De Nederlandse bijdrage aan het megaproject van 947 miljoen euro stond vast.

Een woordvoerder van het project zegt in een reactie dat in specifieke gevallen overlegd kan worden over wijzigingen in die afspraak. ,,Dat is in dit geval gebeurd. Nederland en Vlaanderen dragen op basis van redelijkheid en billijkheid beide de helft van de kosten van de sanering van de Schependijk.”

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.