Volledig scherm
Hulpdiensten zijn ter plaatse naar de steekpartij in de Kijvelanden © MediaTV

Dood medewerker tbs-kliniek gevolg van te hoge werkdruk

De dood van een medewerker in tbs-kliniek de Kijvelanden vorig jaar, was het gevolg van onder meer een personeelstekort en te hoge werkdruk. Daarnaast was er te weinig toezicht op medicijngebruik en uitleen van gevaarlijke voorwerpen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een onderzoeksrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volledig scherm
Sociotherapeut Arnd Otten (22) werd in februari in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal dodelijk verwond met een schaar door patient Michel T. © Petja Buitendijk

De 25-jarige Arnd Otten werd vorig jaar met een schaar om het leven gebracht door gedetineerde Michel T. (45). Eerder mishandelde T. al een bewaarder in de gevangenis van Zwolle met een klauwhamer en in de toenmalige tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug mishandelde hij eerst een medegevangene en later ook nog een medewerker.

De dodelijk geweldsuitbarsting kwam de bewuste dag als een donderslag bij heldere hemel. Michel T. had het label uit zijn trui getrokken en vroeg aan Arnd een schaar om de draadjes die er nog in zaten, af te knippen. T. had de schaar nog niet aangereikt gekregen of hij stak er bruut mee in op Otten. Artsen vochten voor zijn leven, maar dat viel niet meer te redden.

T. zelf verklaarde dat hij onder invloed was van fijngemaalde Ritalin, die hij van een andere gedetineerde kocht. Volgens de inspectie wordt onvoldoende toegezien op medicijngebruik. Daarnaast waren te veel tijdelijke werknemers aan het werk die niet bekend waren met de regelgeving en andere procedures. Dit zorgde voor een te hoge werkdruk.

Woenselse Poort

Bij een andere tbs-kliniek, de Woenselse Poort, gaat het inmiddels beter. Anderhalf jaar geleden kwamen daar grote tekortkomingen aan het licht na een aantal zelfmoorden en meldingen over onder meer drugsgebruik, intimidatie, slecht toezicht en relaties tussen personeel en cliënten. Daarop werd een onderzoek ingesteld.

Maatregelen die de zorginstelling afgelopen jaar heeft doorgevoerd werpen vruchten af, melden de inspectiediensten. Het leef- en werkklimaat voor cliënten en medewerkers is verbeterd. Daarmee is er nu zicht op ,,een stabiele toekomst'' voor de kliniek. Ook in deze kliniek blijft de hoge werkdruk wel een punt van aandacht.