Rouwkaartje voor doodgebeten hondje Zaza.
Volledig scherm
Rouwkaartje voor doodgebeten hondje Zaza. © Dierenartsenpraktijk De Dorskamp

Doodgebeten hondje Zaza druppel voor dierenarts: ‘Er moet wat veranderen’

RENKUM - ‘In memoriam: Zaza, doodgebeten...’ Het hondje Zaza van dierenarts Jealah van Sittert zou vrijdag 14 jaar zijn geworden. Het liep echter anders. Een Engelse Mastiff van 70 kilo maakte met één beet een eind aan het leven van het bejaarde hondje. 

In kapitalen deed dierenartsenpraktijk De Dorskamp in Renkum een emotionele oproep op Facebook: HONDENEIGENAREN, NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID!!! ,,De gewelddadige dood van Zaza was voor mij en ons team de druppel. We hebben de afgelopen jaren te veel bijtwonden gezien. Er moet wat veranderen", vertelt dierenarts Sietske Kranendonk.

Bijtincident

Het voor Zaza fatale bijtincident staat Kranendonk helder voor ogen. ,,Net als andere dagen liep het hondje achter haar bazin aan de praktijk in. In de hondenwachtkamer zat de niet aangelijnde Mastiff met zijn baasje. Zaza heeft zijn aanvaller nooit gezien. Ineens stond de Mastiff op en ging achter het nietsvermoedende hondje aan en beet haar vervolgens vol in de buik.”

Pas na veel geschreeuw liet de hond Zaza los. Voor het onfortuinlijke hondje, kruising tussen een Cairn Terriër en een Jack Russell, was het toen al te laat. Een urenlange operatie mocht niet baten. De organen waren onherstelbaar beschadigd. Zaza overleed kort na de operatie. 

Quote

De Mastiff zit niet in onze praktijk. Hij was bij ons om voor een operatie uitgevoerd door een dierenarts uit een andere praktijk.

Sietske Kranendonk, Dierenarts

,,De Mastiff zit niet in onze praktijk. Hij was bij ons om voor een operatie uitgevoerd door een dierenarts uit een andere praktijk. Ons team zou assisteren”, vertelt Kranendonk. ,,De eigenares van de Mastiff vindt dit bijtincident ook vreselijk.”

De dierenarts neemt het de hond niet kwalijk. Sterker nog, het aangeslagen dierenartsenteam uit Renkum heeft die middag geassisteerd bij de operatie van de Mastiff. ,,Met tranen in de ogen, maar we hebben wel geholpen.”

Pittige boodschap

Na 20 jaar ellende met bijtincidenten heeft de hondenbezitter Kranendonk besloten om pittige boodschap op facebook te zetten. ,,Een hond is een roofdier. Dat vergeten we wel eens. Houd er rekening mee dat honden onvoorspelbaar zijn, let op en reageer meteen als de hond afwijkend gedrag vertoont", zegt Kranendonk. Ze adviseert om honden zoveel mogelijk aan te lijnen. ,,Hondenbezitters moeten voorzichtiger zijn en meer moeite doen om de signalen van agressie en angst op tijd bij hun hond te herkennen.”

De eigenares van de Mastiff was niet bereikbaar voor commentaar.