Volledig scherm
PREMIUM
Stefan (rechts) vindt het heftig dat zijn foto de wereld over gaat voor een discussie over Zwarte Piet. © REUTERS

‘Door Kim Kardashian ga ik als Zwarte Piet de hele wereld over’

De foto van Stefan als Zwarte Piet vliegt de wereld over nu ‘de racistische figuur uit Nederland’ internationaal discussie oproept. Zelfs de Amerikaanse ster Kim Kardashian plaatste op haar Twitteraccount kritiek met zijn ‘pietengezicht’ erbij. ‘Ik vind het heel heftig.’

Nietsvermoedend zit Stefan in de les als er een berichtje in het scherm van zijn telefoon oplicht. ‘Schat, je lijkt hier echt op. Ben jij dit niet?’ Er zit een foto bij waarop hij zichzelf herkent. De rechter van twee zwarte pieten, het plaatje is geschoten toen hij vorig jaar meedeed aan de landelijke intocht in Zaanstad. Als hij verder klikt, ontdekt Stefan dat die foto is gebruikt bij een artikel op de website van de Arabische zender Al-Jazeera, al een jaar geleden. ,,Ik kende die foto helemaal niet, heb geen idee wie die heeft gemaakt en hoe die zender er aan is gekomen. Ik heb hem zelf niet eens", vertelt de nog altijd onthutste Stefan aan de telefoon.

  1. Knallende ‘crematie’ van traditie
    PREMIUM

    Knallende ‘crematie’ van traditie

    Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.