In 200 zaken waarin om een advies over toerekeningsvatbaarheid werd gevraagd, kon dit niet worden gegeven.
Volledig scherm
In 200 zaken waarin om een advies over toerekeningsvatbaarheid werd gevraagd, kon dit niet worden gegeven. © ANP XTRA

Door personeelstekort vorig jaar geen rapport over geestvermogens in 200 strafzaken

In tweehonderd strafzaken kon vorig jaar geen rapport worden opgesteld over de geestvermogens van een verdachte, terwijl dit wel was gevraagd. Er was door personeelstekorten in die gevallen geen psycholoog of psychiater beschikbaar om het rapport op te stellen.

In 7 procent van de zaken waar vorig om een advies over toerekeningsvatbaarheid is gevraagd, kon dit niet worden gegeven, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat reageert op berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om zogeheten Pro Justitia-rapportages, waarin wordt gekeken of de verdachte een psychische stoornis heeft. Als dat het geval is, weegt de rechter dat mee in het oordeel over de zaak.

Overigens is in deze zaken geen 'pardon' verleend vanwege het ontbreken van een rapport. De rechtbank in Den Haag deed dat dinsdag wel. Een verdachte die werd vervolgd voor mishandeling en bedreiging van familieleden kreeg geen straf of maatregel opgelegd omdat er geen rapport was opgesteld. Het ministerie noemt dit geval , , ‘ernstig’ en wacht het hoger beroep van het Openbaar Ministerie af.

Alsnog regelen

Justitie probeert de tweehonderd rapporten dit jaar alsnog te kunnen regelen, maar door de krapte op de arbeidsmarkt kampt ook het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) met personeelstekorten.

Om te voorkomen dat de achterstand alleen maar groter wordt, zullen het Openbaar Ministerie en het NIFP kritischer kijken of een rapport daadwerkelijk nodig is. Uit een lokale proef blijkt dat een alternatief ook volstaat. Het ministerie laat weten dat in 2012 er nog zeshonderd rapporteurs waren waar justitie een beroep op kon doen. Dat aantal is inmiddels gedaald tot tweehonderd.

  1. ‘Geboren worden op de sterfdag van je vader, het is verschrikkelijk’

    ‘Geboren worden op de sterfdag van je vader, het is verschrik­ke­lijk’

    De 29-jarige vrachtwagenchauffeur die vrijdag betrokken raakte bij een dodelijk ongeluk in Amsterdam, moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De trucker uit Alkmaar reed op de Keizersgracht over een bromfietser, die ter plekke overleed aan zijn verwondingen. Het ging om de 22-jarige Atalay, wiens vrouw enkele uren later beviel van hun eerste kind. In de omgeving van het slachtoffer is de schok nog altijd enorm.