Onrust in het centrum van Almere. De burgemeester van Almere heeft het centrum van de stad aangewezen als veiligheidsrisicogebied om te voorkomen dat rivaliserende groepen jongeren met elkaar op de vuist gaan.
Volledig scherm
Onrust in het centrum van Almere. De burgemeester van Almere heeft het centrum van de stad aangewezen als veiligheidsrisicogebied om te voorkomen dat rivaliserende groepen jongeren met elkaar op de vuist gaan. © ANP

Drie aanhoudingen om vrees gewapende clash jongeren op Koningsavond Almere

UpdateDe burgemeester van Almere heeft het centrum van de stad aangewezen als veiligheidsrisicogebied om te voorkomen dat rivaliserende groepen jongeren met elkaar op de vuist gaan. Volgens de burgemeester wordt al enkele dagen op sociale media opgeroepen om vanavond naar de KFC in het centrum dan wel het Forum in Almere te komen. Inmiddels zijn al drie jongeren met wapens aangehouden.

Politie Flevoland on Twitter

De politie heeft inmiddels drie jongeren van 15, 17 en 18 (uit Almere) aangehouden ivm de situatie in Almere. https://t.co/ZSdQeccUqe

Volgens de politie heeft de oproep groepen jongeren uit Lelystad, Almere en Zaanstad bereikt. Het zou gaan om twee rivaliserende groepen, één uit Almere en één uit Lelystad. Er wordt ook opgeroepen om oude vetes uit te vechten. De oproep zou al honderden malen zijn verspreid en meerdere mensen hebben aangegeven op Koningsavond naar Almere te willen komen. Zij plaatsten daarbij foto's van messen en andere wapens op sociale media. 

Het veiligheidsrisicogebied bestaat uit het Forum, het gebied daar omheen en het gebied rond station Almere Centrum, en dat gedurende de periode van 19.00 tot 00.00 uur. De gemeente meldt het ‘Aanwijzingsbesluit’ op haar website.

De politie is aanwezig en kan dan personen fouilleren zonder dat een concrete verdenking bestaat. De ME wordt achter de hand gehouden.

Via Twitter laat de politie Flevolaand weten dat inmiddels al drie jongeren zijn aangehouden. Het gaat om inwoners van Almere van 15, 17 en 18 jaar. Ze hadden wapens bij zich. Een woordvoerster zegt verder dat de politie de zaak scherp in de gaten houdt. Het is sowieso al druk in het centrum vanwege de vrijmarkt voor koningsnacht.

almere on Twitter

De burgemeester van Almere heeft ter handhaving van de openbare orde besloten het Forum, het gebied daar omheen en het gebied rond station Almere Centrum van 19.00 tot 00.00 uur aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.https://t.co/LjPtZYFPbU