Volle bak bij concertzaal Paradiso in Amsterdam, op 26 juni. De gasten moesten wel een negatieve uitslag laten zien in de CoronaCheck-app.
Volledig scherm
PREMIUM
Volle bak bij concertzaal Paradiso in Amsterdam, op 26 juni. De gasten moesten wel een negatieve uitslag laten zien in de CoronaCheck-app. © EPA

Drijft coronapas ons voorgoed uiteen? ‘Kan vriendschappen echt kapotmaken’

De komst van de coronapas zet de tegenstellingen tussen de gevaccineerde meerderheid en ongevaccineerden verder op scherp, ziet socioloog Marianne van Bochove. De vraag is of die kloof nog overbrugbaar is.

2 reacties

 • Eric Goedhart

  1 jaar geleden
  De conclusie dat vacccinweigeraars extreem links of rechts, of allochtoon of laag opgeleid zijn, gaat mank. Net als ieder andere ongevaccineerde die ik ken, ben ik hoog opgeleid, zonder enige buitenlandse afkomst, en politiek iets rechts van de middenmoot, sommige links, maar niemand ver uit het midden. Onzin dus. Met anderen ervaar ik geen problemen, als ik uitleg waarom ik niet gevaccineerd wil worden, is er begrip. Polarisatie ervaar ik alleen op social media en in de politiek.
 • J. Albers

  1 jaar geleden
  ,,Of je voor of tegen vaccinatie bent, hangt samen met het vertrouwen in de overheid’’, vlgns socioloog van Bochove... Hier zit juist het probleem! Een demissionair kabinet met demissionaire ministers en een kwakkelend beleid zorgen er voor dat er totaal geen vertrouwen in de overheid is. Met hun uitgestreken smoelwerken vertellen ze ons niet met bepaalde partijen te kunnen samenwerken omdat die delen van de samenleving uitsluit. LOL! Ze maken deze 2-deling maatschappij zelf. Vrome Huichelaars.
 1. Alleen naar de nachtclub na vaccinatie? Kabinet wil ‘Duitse model’ wel met Kamer bespreken
  Play
  CORONAPAS

  Alleen naar de nachtclub na vaccinatie? Kabinet wil ‘Duitse model’ wel met Kamer bespreken

  Het kabinet zet de deur op een kier voor ‘het Berlijnse model’, waarbij alleen gevaccineerden (of van corona genezen) personen welkom zijn in bijvoorbeeld het nachtleven. Ongevaccineerden lopen na een negatieve sneltest nog twee keer zoveel kans het virus te dragen, het kabinet wil daarom met de Kamer in gesprek over de striktere coronapas bij de volgende versoepelronde. ‘Het is een complexe afweging’.