Marian Koopmans.
Volledig scherm
Marian Koopmans. © RDA//René Verleg

Dringend advies aan alle Nederlanders: ‘Sla die verjaardag over en blijf gewoon binnen’

Nederlanders moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en dit weekeinde verjaardagen en etentjes overslaan. Die dringende oproep doet hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans. ,,In plaats van wijzen naar de overheid moet je naar jezelf kijken. Blijf waar het kan gewoon binnen.”

Weer kreeg ons land gisteren een forse stijging van de coronagetallen te verwerken. Er zijn nu tien mensen overleden aan Covid-19 (vijf meer dan donderdag), bij 804 mensen is de besmetting vastgesteld (190 erbij). Die 804 is het officiële aantal. In werkelijkheid zijn het er meer, omdat niet iedereen meer wordt getest.

Het virus is dus niet onder controle. Daarom maakt hoogleraar virologie Marion Koopmans, adviseur van wereldgezondheidsorganisatie WHO, zich zorgen. ,,Ik ben blij dat er door het kabinet extra maatregelen getroffen zijn, zoals het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. We krijgen dit virus er alleen onder als we het met zijn allen echt wíllen.”

‘Kijk naar jezelf’

Koopmans merkt dat er in de samenleving discussies ontstaan waarin mensen zeggen: ik mag dit niet meer, en dat niet meer. ,,Maar we moeten het omdraaien. Je moet je de komende dagen afvragen: wat kan ik nu doen om te zorgen dat de snelle verspreiding van dit virus niet verder doorzet? Hoe belangrijk is het dat ik nu naar dat etentje ga, of naar dat feestje? In plaats van wijzen naar de overheid moet je naar jezelf kijken.”

Lees verder onder de foto

Ook De Efteling blijft voorlopig dicht.
Volledig scherm
Ook De Efteling blijft voorlopig dicht. © ANP

Volgens de virologe wanen bepaalde groepen in de samenleving, zoals jongeren met een goede gezondheid, zich ‘onoverwinnelijk’. ,,We hebben gezien dat zij als ze het coronavirus krijgen echt milde klachten ontwikkelen, maar het wél overdragen.” Koopmans’ advies voor dit weekeinde: ,,Blijf waar het kan gewoon binnen. Dat advies geldt voor iedereen, in het hele land. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de rest van het land.”

Ook het RIVM sloot zich gisteren bij dat advies aan. ,Dit vraagt solidariteit van alle Nederlanders", zei woordvoerder Harald Wychgel. ,,Je doet het misschien niet voor jezelf, maar om te voorkomen dat het ziekenhuis verstopt raakt, of dat je kwetsbare medemens besmet raakt. We moeten er samen álles aan doen om te zorgen dat de piek van de epidemie zo laag mogelijk blijft.”

Nederland op slot

Het openbare leven gaat in ons land steeds verder op slot. Grote attracties als De Efteling sluiten vanaf vandaag hun deuren. De Formule 1-race in Zandvoort op 3 mei staat op losse schroeven. Nederlanders sloegen gisteren massaal aan het hamsteren. Onder meer wc-papier, blikgroenten, rijst, pasta en paracetamol werden op grote schaal ingeslagen. Premier Rutte noemt dat ‘onnodig en hinderlijk’. Er is in Nederland genoeg eten, stelt hij. 

Het kabinet maakte gisteren bekend dat alle vluchten uit China inclusief Hongkong, Iran, Italië, Zuid-Korea de komende twe weken geweigerd zullen worden. Turkije en Curaçao staan geen vluchten uit Nederland meer toe. De WHO heeft Europa inmiddels uitgeroepen tot epicentrum van de corona-uitbraak. Ons continent nam die twijfelachtige eer over van China, waar het virus uitbrak maar inmiddels onder controle lijkt te zijn.

Blaas jij naar aanleiding van dit advies ook je verjaardagsfeest of andere plannen af en wil je erover vertellen? Mail dan naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus: