Duitser reed Tamar (14) dood na kijken op telefoon, ouders stappen naar rechter
VIDEODe ouders van de bij een aanrijding omgekomen Tamar (14) uit Marken stappen naar de rechter om vervolging van de veroorzaker van het ongeluk af te dwingen. Dit meldt de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra.
Tamar verliet in de nacht van 25 juli 2020 haar woning na een discussie over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Eerder dit jaar oordeelde het Openbaar Ministerie dat een destijds 28-jarige Duitser verantwoordelijk was, maar dat hij niet had kunnen vermoeden dat sprake was van een aanrijding.
De man verklaarde dat hij was doorgereden omdat hij dacht dat hij in een gat in de weg was geraakt. Hij kreeg wel een boete van het OM opgelegd omdat hij ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek.
Sporen op weg
Ongevallendeskundige Willem Baan Hofman concludeerde onlangs op basis van de op de weg gevonden sporen dat Tamar na de aanrijding moet zijn verplaatst, een scenario dat ook door het OM is onderzocht. ,,Je kunt duidelijk zien dat het slachtoffer eerst vooruit is geschoven en dat er dan een hoek in zit. Wij analyseren honderden ongevallen en die hoek kan niet zijn gekomen als gevolg van een aanrijding of een ongeval”, zei Hofman eerder. Er is overigens geen DNA van de inzittenden van de auto op haar aangetroffen.
De ouders van het meisje willen nu dat een rechter de zaak bekijkt. Diekstra start namens hen een zogeheten artikel 12-procedure, waarmee rechters zich buigen over de beslissing van het OM om de verdachte niet te vervolgen voor het verlaten van de plek van een ongeval.
Reactie verdachte
Anis Boumanjal, de advocaat van de man die werd verdacht van het verlaten van de plek van het ongeval, zei in augustus dat het nieuws over het verslepen van het meisje - waarmee volgens Boumanjal de suggestie wordt gewekt dat zijn cliënt wél wist dat hij iemand had geraakt - ‘oude wijn in nieuwe zakken is’.
,,Dit is allang bekend en staat ook gewoon in het dossier. De dna-sporen op het meisje zijn niet van mijn cliënt en daarmee wordt het relaas van mijn cliënt bevestigd dat hij haar niet heeft gezien en dus ook niet heeft aangeraakt. Waarmee dus níet is uitgesloten dat er niet een ander scenario mogelijk is, alleen niet gericht op mijn cliënt. Ik snap daarom ook niet wat je zou moeten met een artikel-12-procedure, want dat zou zich richten op mijn cliënt. Men zou een doodlopende weg inslaan, als je het mij vraagt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
column
Litteken op mijn been herinnert mij nog aan de woorden van de arts: smeer je in of blijf uit de zon
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Zandkunstenaar of slachtoffer van mensenhandel: waar is Cristi gebleven?
Hij trok veel bekijks in de Tilburgse Heuvelstraat. Cristi, een jonge Roemeense kunstenaar, die labradors van zand maakte. Inmiddels is hij uit het straatbeeld verdwenen. Waar is hij heen? En zat hij er wel uit vrije wil? -
Wéér vogelgriep in Lunteren: duizenden kippen worden geruimd, maatregelen voor 235 (!) bedrijven in regio
Bij een kippenboer in Lunteren is vogelgriep geconstateerd, meldt de overheid zondagochtend. Bij het bedrijf moeten 5000 legkippen worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. De boerderij ligt in een gebied waar nog veel meer pluimvee wordt gehouden. De uitbraak heeft daardoor grote gevolgen voor bedrijven in de regio. -
‘Veiligheidsregio's houden niet aan afspraak: te weinig plek voor asielzoekers gerealiseerd’
Bijna twee derde van de veiligheidsregio’s heeft niet het afgesproken aantal opvangplekken voor Oekraïners of reguliere asielzoekers gerealiseerd. Dat blijkt volgens NRC uit interne cijfers van het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne (KCIO), dat de spreiding van vluchtelingen regelt onder de 25 regio’s.
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen: rem op huisartsenzorg, mes in wijkverpleging
Oppositiepartijen reageren fel op een uitgelekt zorgakkoord met kortingen op huisartsen en wijkverpleging. Die krijgen miljoenen minder te besteden omdat ze het geld nu vaak niet opmaken. Het schrappen van de 45-minutennorm voor ambulances valt ook verkeerd. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.