Volledig scherm
Een vrouw rookt een elektronische sigaret met menthol-smaak © ANP XTRA

E-sigaret dankt populariteit aan smaakjes

De e-sigaret is vooral aantrekkelijk door de enorme variatie van smaakjes. De vloeistoffen met menthol-, tabak- of fruitsmaak zijn zelfs de belangrijkste reden om te gaan dampen, toont onderzoek van het RIVM voor het eerst in Nederland aan. 

Quote

Van de niet-ro­kers geeft 32 procent aan wel geïnteresseerd te zijn om eens een e-sigaret met een smaakje te proberen

Onderzoek RIVM

Van de niet-rokers geeft 32 procent aan wel geïnteresseerd te zijn om eens een e-sigaret met een smaakje te proberen, blijkt uit het onderzoek. Bij de rokers is dit percentage maar liefst 80.

Tabak- en mentholsmaken zijn bij e-sigaretgebruikers en mensen die ook nog wel eens een gewone sigaret opsteken het meest populair. Dit zijn ook de smaken die rokers die geïnteresseerd zijn in de e-sigaret zouden willen proeven. Mensen die niet roken en niet dampen hebben vooral voorkeur voor zoete smaken en menthol.

Onderzoeken na doden

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) laat momenteel onderzoek uitvoeren naar de elektronische sigaret, na berichten over doden en zieken in meerdere landen door ‘vapen’. Vooral het gebruik van illegale vloeistoffen, met daarin zelfs viagra en rustgevende middelen, lijkt daarbij een rol te spelen. 

In Amerika werd onlangs aangekondigd dat de leeftijdsgrens voor het kopen van tabaksproducten en e-sigaretten daar is opgehoogd naar 21 jaar. In Nederland moet je 18 jaar zijn om zulke producten te mogen kopen.