Volledig scherm
Beeld ter illustratie: De rechters in de strafzaak tegen de agenten (VLNR) Rechter L. Gerretsen-Visser, voorzitter W. Bruinsma en rechter W. van Boven. © ANP

Eén agent in zaak Mitch Henriquez krijgt voorwaardelijke celstraf, tweede agent vrijgesproken

Een van de twee agenten (DH02), die betrokken waren bij de fataal verlopen arrestatie van Hagenaar Mitch Henriquez, is vandaag volledig vrijgesproken. De andere agent (DH01) is schuldig bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg en krijgt een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Dat is vandaag besloten in de extra beveiligde zittingszaal op Schiphol. AD-verslaggever Jorina Haspels is bij de uitspraak aanwezig en twittert live mee. 

Alle handelingen die DH02 van zijn als rechtmatig beschouwd en daarom werd de agent volledig vrijgesproken. Het Hof spreekt DH01 vrij van doodslag, maar hij is wel is hij schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg, zei het Hof. 

Het Openbaar Ministerie eiste in april een beroepsverbod van twee jaar een een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het medeplegen van mishandeling met de dood tot gevolg. Met de eis maakte het OM een ommezwaai. Eerder eiste ze alleen een veroordeling voor mishandeling, zonder straf, omdat er geen causaal verband zou zijn tussen het geweld van de agenten en zijn dood. 

De rechter oordeelde in december 2017 al anders:  Zonder nekklem had Henriquez nog geleefd. ‘Voortschrijdend inzicht’, onder meer door een aanvullend rapport van een deskundige zorgde ervoor dat het OM in april dezelfde stelling als de rechtbank innam.

Wens

De agenten gingen tegen de uitspraak van de rechter in beroep, ze willen vrijspraak. Het leidde ertoe dat bij de inhoudelijke behandeling het OM naast de voorwaardelijke celstraf ook een beroepsverbod eiste. De aanklagers vonden dat de twee agenten ‘geen enkel inzicht’ in hun handelen vertoonden. 

Met de eis voor een beroepsverbod ging een wens van de nabestaanden in vervulling. Zij pleiten voor zo'n verbod omdat de inmiddels overleden korpschef Gerard Bouman garandeerde dat de agenten niet zouden worden ontslagen, wat de rechter ook zou beslissen. Alleen een beroepsverbod zou die garantie ongedaan kunnen maken.

Vorige week  stuurde de moeder van Mitch, Maria Henriquez, een open brief aan huidig korpschef Erik Akerboom. Daarin pleit ze toch dat als de politieagenten veroordeeld worden, de dienders ontslagen worden.  ‘Wij menen dat als politieagenten worden veroordeeld voor een misdrijf dat de dood van een burger tot gevolg heeft, het niet passend is dat deze mensen dan nog in dienst van de politie staan, in welke functie dan ook’.

Wapenstok

Mitch Henriquez overleed eind juni 2015, een dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival Parkpop in Den Haag. De 42-jarige Arubaan had geroepen dat hij een wapen bij zich had en zou daarbij op zijn kruis hebben gewezen. Vijf agenten, met wapenstok en pepperspray, probeerden Henriquez in bedwang te krijgen. Twee van de betrokken agenten staan terecht. Na zijn dood ontstonden dagenlang rellen in de Haagse Schilderswijk. De betrokken agenten werden ernstig bedreigd. Zij hebben zelfs moeten onderduiken. Mede daarom worden ze volledig afgeschermd in de rechtbank en aangeduid als DH01 en DH02.

Bekijk hieronder de beelden van de strafeis die april dit jaar zijn opgenomen. 

Volg de zaak hieronder live .

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!