Bij het bedrijf BeNu Klimaattechniek in Bergen op Zoom moeten ze alle zeilen bijzetten om aan de enorme vraag naar airco’s te kunnen voldoen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij het bedrijf BeNu Klimaattechniek in Bergen op Zoom moeten ze alle zeilen bijzetten om aan de enorme vraag naar airco’s te kunnen voldoen. © Pix4Profs/Marina Popova

Een airco om je huis mee te verwarmen? Dat kan, en het loopt storm: ‘Het is al weken een gekkenhuis’

Je huis verwarmen met een airco in plaats van koelen? Dat kan. Sterker nog, met de hoge energieprijzen gebeurt het steeds meer. Installateurs kunnen de vraag naar airco’s nauwelijks aan.

13 reacties

 • Pieter Berkhout

  2 maanden geleden
  Ik word heel moe van het idee dat airco stroom vreters zijn in de zomer. Kijk naar delta van de temperatuur. Die bepaalt het verbruik. Winters verwarmen van 0 naar 20 verbruikt een stuk meer dan koelen van 35 naar 25. De dagen dat ik met de airco koel zijn in de minderheid dat ik verwarm. Koelen zit niet in onze cultuur: Verwarming is een recht, koelen luxe. Daar denken ze in het buitenland soms percies andersom over.
 • Sjors Van Damen

  2 maanden geleden
  @richard Tiemens, ik kan u wel een beetje uit de brand helpen. Wij hebben in maart 11 zonnepanelen laten plaatsen ( 375wp per paneel). Tevens in maart 3 airco's ( een multi-split airco) en een split airco. 2x2,5kwh en 1x 3,5 kwh vermogen. Hete zomer gehad, dus ze hebben alle 3 behoorlijk gekoeld!!. Vanaf 2 april een nieuw contract afgesloten waarmee ik door de app het verbruik en opwekking aardig kan monitoren. Nog beter is de app van Umeter. Verbruik tot nu toe is .....min 1280 kwh.
 • A.J.A. van Rossum

  2 maanden geleden
  Een airco kost een fractie van een luchtwater-warmtepomp en heeft ook een hoog rendement. Het is misschien niet wat het kabinet wil, maar die laat de warmtepompbezitters in de kou staan met een prijsplafond van 2400 kWh.
 • Brian Koot

  2 maanden geleden
  Het gebruik van elektriciteit zal zeker gaan stijgen. Mede omdat we van het gas of moeten en meer elektrisch moeten gaan rijden. Bovendien is er veel stroom nodig om waterstof als alternatief voor gas waardoor CV-ketels omgebouwd of aangepast kunnen worden voor gebruik in bestaande installaties. Er moet de veel meer oplossingen komen voor het produceren van stroom. Daar moet de prioriteit komen te liggen. En ons landelijke netwerk voor stroom moet in capaciteit verzwaard worden.
 • Richard Tiemens

  2 maanden geleden
  Wij hebben gekozen voor zonnepanelen en daarna zijn we overgegaan op een airco voor boven en beneden (Daikin) om bij te kunnen verwarmen in de winter, maar ook in de zomer om te koelen, echter met onze eigen opgewekte stroom! Tot nog toe produceren we nog steeds meer stroom dan we zelf verbruiken! Nu nog afwachten tot april wanneer we de afrekening krijgen om te weten of het een goede investering is geweest! Wel jammer, dat je ondanks de slimme meter, zo lang moet wachten op het eindresultaat.