Volledig scherm
PREMIUM
© Studio Vonq

Een ex op de begrafenis, doen of niet? Expert geeft antwoord

EtiquetteHele volksstammen zijn er verzot op: overlijdensberichten spellen. Ze geven een ultrakorte samenvatting van iemands leven. En mag een ex eigenlijk wel of niet verschijnen in de rouwadvertentie en op de begrafenis? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema over formele en ongeschreven regels.

‘Staan er nog interessante dooien in de krant?’ is een gevleugelde kreet binnen mijn schoonfamilie. Mijn schoonmoeder vroeg het regelmatig aan mijn schoonvader, als hij de weekendbijlage met overlijdensadvertenties aan het lezen was, waar zij net haar zinnen op had gezet. Mijn schoonouders stelden zich graag op de hoogte van wie er nu weer dood was. Niet van heel dichtbije mensen natuurlijk - dan wisten ze het al. Liefst lazen ze over het verscheiden van vage bekenden of van familieleden van kennissen.

 1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

  Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

  De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
 2. LIVE | Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
  RECHTSZAAK RUINERWOLD

  LIVE | Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

  De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”