Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin
Van de gevaccineerde verpleeghuisbewoners die de afgelopen maanden toch het coronavirus opliepen, is een op de vijf overleden - ongeveer hetzelfde percentage als vorig najaar. Dat berekende hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.
,,Wij waren ook wel verrast door deze uitslag”, zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. Hertogh analyseerde gegevens uit elektronische patiëntendossiers van achthonderd coronapatiënten uit verpleeghuizen, die tussen september en half november besmet waren geraakt.
Bij ongeveer de helft, 395 mensen, was duidelijk geregistreerd dat ze waren gevaccineerd tegen corona. Van hen overleed 22 procent. Dat is ongeveer gelijk aan het percentage van vorig najaar. Toen was nog niemand in Nederland tegen het virus gevaccineerd.
Totale aantal besmettingen wel lager
Het totale aantal besmettingen in de verpleeghuizen lag dit najaar wel aanmerkelijk lager dan vorig najaar, tijdens de ‘tweede golf’. In hetzelfde systeem, dat door ongeveer een op de drie verpleeghuizen wordt gebruikt, werden destijds ruim 3200 besmettingen geregistreerd.
Een ander belangrijk verschil met vorig jaar is de opkomst van de Delta-variant. ,,Die is mogelijk toch agressiever”, zegt Hertogh. Het kan zijn dat verpleeghuisbewoners er eerder aan overlijden dan aan voorgaande coronavarianten. ,,We weten ook niet wat er zou zijn gebeurd als de mensen van wie we de gegevens hebben onderzocht niet waren gevaccineerd. Het kan dat er dan nog meer sterfte was geweest”, vervolgt hij. ,,Helaas hebben we geen niet-gevaccineerde controlegroep.” Dat maakt het moeilijk om harde uitspraken te doen.
Boosterprik
De cijfers benadrukken volgens Hertogh nog eens duidelijk het belang van een boosterprik om de afweer tegen het virus op peil te houden. ,,We weten van het begin af aan dat vaccins niet 100 procent effectief zijn”, aldus de hoogleraar, die ook lid is van het Outbreak Managent Team (OMT). ,,Bij verpleeghuisbewoners zou de effectiviteit nog iets lager kunnen zijn, doordat een deel van hen een verminderd werkend immuunsysteem heeft. En we weten dat de antistoffen na verloop van tijd afnemen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Arjan en Gerard delen al tien jaar alleen blij nieuws, en dat vieren ze nu met reis langs 18 stations
Door elke dag enkel positief nieuws op hun website te delen, strijden ze al tien jaar voor een glimlach in plaats van een traan. Om dat jubileum te vieren, reizen broers Gerard (59) en Arjan (50) van der Veer langs achttien stationspiano’s om een ‘blij lied’ te zingen en zo een glimlach te verspreiden.Gouda -
PREMIUMcolumn1
Het is een kwestie van tijd voordat het écht een keer uit de hand loopt in onze voetbalstadions
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Jongen (16) opnieuw opgepakt voor dood 17-jarige Roffinho uit Amsterdam
Een 16-jarige jongen uit Dordrecht is opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Roffinho van Suijdam in Amsterdam op 23 december vorig jaar. ‘Nieuwe informatie heeft ertoe geleid dat hij opnieuw is aangehouden,’ aldus de politie. -
PREMIUMEnergie2
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUMhuiselijk geweld
Nooit meer mag de ex van Tess in haar leven komen: ‘Maar een paar woorden en hij heeft me weer’
Weggaan bij je ex die je in elkaar timmert, hoe doe je dat? Tess deed het uiteindelijk, maar moest eerst nóg dieper zinken, voordat ze kon zeggen: Hij mag nooit meer in mijn leven komen. Maar ik moet hem niet zien. Ik val zo weer voor hem.”Den Haag -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Daar ging ie: de laatste wattenstaaf! GGD sluit testlocaties
Na bijna 32 miljoen wattenstaafjes in evenzoveel neuzen, sloten vrijdag de laatste coronatest-locaties van de GGD hun deuren. Ook de bekende dj die de laatste test afnam kan na twee jaar weer gewoon muziek gaan draaien.