Volledig scherm
De van de MSC Zoë afgevallen containers zorgden voor een puinhoop op de Wadden, waaronder Terschelling. © De Vries Media

Eén verloren container met gevaarlijke stoffen van MSC Zoë gevonden

Eén van de twee containers met gevaarlijke stoffen die het schip MSC Zoë begin januari boven de Wadden in ruig weer verloor, is gelokaliseerd. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vanmiddag laten weten.

Door zwaar weer verloor de MSC Zoë in de nacht van 1 op 2 januari liefst 342 containers, ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum. Tweederde daarvan belandde in het Nederlandse deel van de Noordzee. De inhoud - van auto-onderdelen en speelgoed tot matrassen, kussens, schoenen tot zeepflaconpompjes  - spoelde in enorme hoeveelheden aan op onder andere Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. Het zorgde voor een grote ravage. Om de rotzooi op te ruimen werden 100 militairen ingevlogen. Een legertje vrijwilligers hielp dagenlang mee.

Het schip vervoerde echter ook twee containers met gevaarlijke stoffen. De container met dibenzoylperoxide is nu gevonden, op Duits grondgebied. De tweede container met gevaarlijk stoffen is nog spoorloos. Meer specifiek betreft de inhoud oplaadbare lithium-ion batterijen.

Onderzoek

Inmiddels is de Onderzoeksraad Voor Veiligheid een onderzoek gestart naar de oorzaak van het voorval en de situatie aan boord van het schip. Er is bovendien een strafrechtelijk onderzoek gestart door het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit onder leiding van een officier van justitie. 

Rijkswaterstaat heeft de Zwitserse reder MSC Zoë inmiddels aansprakelijk gesteld. De gemeente Vlieland heeft hetzelfde gedaan.

Volledig scherm
Beelden van de MSC Zoë nadat het schip 270 containers verloor. Op de door de Kustwacht vrijgegeven beelden valt te zien hoe op de diverse plekken op het schip containers overboord zijn gegaan. © Videostill
  1. LIVE | GGD’s overspoeld met telefoontjes, honderd hotelgasten Tenerife mogen misschien naar huis

    LIVE | GGD’s overspoeld met telefoon­tjes, honderd hotelgas­ten Tenerife mogen misschien naar huis

    Een Duitser bij wie gisteren het Covid-19-virus werd vastgesteld en waarvan bleek dat hij in Limburg is geweest, was toen nog niet besmettelijk aldus het RIVM. In Duitsland wordt naarstig gezocht naar mensen die met hem en zijn vrouw in contact kwamen. Een militair van de Luftwaffe raakte mogelijk besmet. 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife blijken niet besmet, maar zitten wel 14 dagen in quarantaine. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.
  2. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?