Volledig scherm
© ANP

Eerste ‘warme dag’ van 2020 is een feit

updateVolop lenteweer deze week. In het binnenland liggen de temperaturen rond de 20 graden, in het zuidoosten zelfs nog iets hoger. Het is de eerste officiële warme dag van het jaar. Om 13.00 uur werd de grens van 20 graden in De Bilt gepasseerd. 

Voor een officiële warme dag moet de grens van 20,0 graden in De Bilt worden bereikt. Dat gebeurde vandaag voor het eerst in 2020. De warme temperaturen houden aan tot en met vrijdag, ziet meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza

Vanmiddag werd bekend dat het ook de warmste 6 april ooit is. In De Bilt steeg de temperatuur naar 21,2 graden. Het vorige record stond op 21,1 graden. Gisteren werd hetzelfde record gebroken, toen was het de warmste 5 april ooit. 

Het record van maandag is het vierde warmterecord van dit jaar. Bovendien is 6 april tot dusver de warmste dag van 2020.

Einde aan koude nachten

Deze tweede week van april zal vooral opvallen dat het 's nachts een stuk minder fris is. ,,Vorige week kregen we nog te maken met strenge vorst”, vertelt Eijke. ,,Die vrieskou was vrij uniek voor de tijd van het jaar. Fruittelers moesten hun gewassen besproeien, zodat het vormende ijslaagje de knoppen van fruitbomen zou beschermen.”

De weerman meldt dat de temperaturen nu 's nachts ruimschoots boven nul blijven. ,,Vannacht kan er lokaal in het land mist of nevel ontstaan. Die mist kan morgenochtend lokaal nog steeds het geval zijn. Maar morgenmiddag verwacht ik zonnig en droog weer.”

Paasweekend zachter dan gewoonlijk

Richting het paasweekend zal een kleine weersomslag ontstaan. Zaterdag zijn de temperaturen nog zacht, maar daarna komt er langzaam afkoeling aan. ,,Het lijkt erop”, zegt de meteoroloog met een slag om de arm ,,dat het dat weekend een stuk frisser wordt.” Maar het is nog te vroeg om precies te zijn.

De gemiddelde temperatuur in Nederland tijdens Pasen ligt rond de 12 graden. Aankomende paasdagen zullen de temperaturen waarschijnlijk rond de 15 graden liggen. Tweede paasdag kan het positiever, of juist koeler uitpakken. ,,Hoe dan ook gaat het met Pasen kouder zijn dan komende dagen.”

Bekijk hier onze meest bekeken video's.