Volledig scherm
Beeld van kort na de schietpartij © Mart Kok

Eis: 14 jaar cel en tbs voor fataal schietincident Amsterdam

Tegen de 34-jarige Glotwich S. is veertien jaar cel geëist voor het doodschieten van de toevallige passant Naoufal Mohammadi (18) in Amsterdam-West. Ook eiste de officier van justitie tbs tegen de verdachte, die vandaag terecht stond voor de rechtbank in Amsterdam.

Het OM houdt S. behalve voor de dood van Mohammadi, die onbedoeld om het leven kwam, ook verantwoordelijk voor poging tot doodslag op twee broers. De verdachte sloeg toe op 11 november 2016 in de Ten Katestraat, toen de markt net was afgelopen en veel kinderen in de buurt voor Sint Maarten langs de deuren gingen.

Vermoedelijk ging aan het schieten een ruzie vooraf, waarbij Glotwich S. in een aanvaring zou zijn geraakt met de eigenaren van waterpijpcafé Obba, een beruchte shishalounge in de Ten Katestraat. Mogelijk ontstond de ruzie nadat S. de twee probeerde af te persen. Bij die ruzie zou S. volgens het Openbaar Ministerie zijn wapen hebben getrokken. 

De 18-jarige scholier Naoufal Mohammadi, die wel eens in de shishalounge kwam, liep op dat moment voorbij. Toen hij dichterbij kwam om te kijken wat er aan de hand was, werd hij getroffen. Ook de twee eigenaren van Obba raakten gewond.

Parijs
Tijdens het schieten waren veel mensen op straat: het gebeurde terwijl kinderen vanwege Sint-Maarten met lampionnetjes langs de deuren gingen. Het duurde twee maanden voordat Glotwich S. werd aangehouden, in Parijs. Zijn dna was aangetroffen op een petje en een bril op de plaats van de schietpartij.

Op camerabeelden van de flat waar S. verbleef, was te zien hoe hij kort voor de schietpartij met een soortgelijke pet zijn huis verliet.

Geen onbekende
S. is bepaald geen onbekende van justitie: tegen hem lopen nog strafzaken vanwege de voorbereiding van een woningoverval op een drugshandelaar en betrokkenheid bij een gevangenisoproer.

In 2007 schoot S. een man dood in een flat in de Bijlmer. Daarvoor kreeg de destijds 23-jarige S. acht jaar cel opgelegd.

  1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”