Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Er is een reden waarom een boa niet bij de politie werkt en niet dezelfde bevoegdheden heeft

Column + pollÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Wie deze week makkelijk punten wilde scoren, moest het luidkeels opnemen voor de buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als de boa.

Deze mannen en vrouwen, herkenbaar aan hun blauwe uniforms, hadden het zwaar te verduren op de eerste warme dag van het jaar, toen ze her en der werden belaagd door onbeschofte jongeren en gefrustreerde ouderen, die eindelijk weer de hort op mochten.

Ik las overal dat de maat vol was: ze willen nu eindelijk ook wapenstokken en busjes pepperspray, want anders valt het dronken en doorgesnoven geteisem niet te temmen.

Met dat laatste ben ik het eens: de boa moet nu vaak werk doen dat eigenlijk bij de taken van de politie hoort, maar omdat dat apparaat de afgelopen jaren helemaal kapotbezuinigd is, waarbij veel bureaus werden gesloten, groeide het takenpakket van de handhavers. Maar laten we niet overdrijven: er is een reden waarom een boa niet bij de politie werkt en dus niet dezelfde bevoegdheden heeft.

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.