Volledig scherm
PREMIUM
© Özcan Akyol. © Joost Hoving

Er zijn jongeren die zich militant opstellen als de Tweede Wereldoorlog klassikaal besproken wordt

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Terwijl in Auschwitz-Birkenau op indrukwekkende wijze werd herdacht dat het voormalige concentratiekamp aldaar 75 jaar geleden is bevrijd, barstte in Nederland een debat los over de wijze waarop onze scholen aandacht dienen te schenken aan de Holocaust.

Want dat gaat niet zomaar: er zijn jongeren, voornamelijk met een islamitische achtergrond, die zich militant opstellen als deze geschiedenis klassikaal besproken moet worden.

Omdat ik veel gastlessen op middelbare scholen geef, weet ik dat er docenten bestaan, met name in het westen van het land, die het onderwerp liever mijden – het verzandt al snel in complottheorieën en deerniswekkende opmerkingen als: ‘Het was hun eigen schuld.’

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.