Volledig scherm
Pulsvissers op de TX38 aan het werk © ANP

‘Europese Unie komt met totaalverbod voor pulsvisserij’

VideoDe Europese Unie kondigt vandaag een totaalverbod aan op pulsvisserij. Dat melden Haagse ingewijden aan deze krant. Door het verbod dreigt een enorme schadepost voor de Nederlandse visserij zoals in Urk. 

Na jarenlange strijd in Europa delft Nederland het onderspit in de discussie over de toekomst van de pulsvisserij. De Nederlandse regering probeerde al die tijd om deze vorm van vissen te behouden. Maar de Europese Commissie, het Europees Parlement én de Europese Raad zullen morgen zeer waarschijnlijk besluiten om de pulsvisserij te verbieden.

,,Het is simpel: de meerderheid van de Europese regeringsleiders wil dit”, zegt een Haagse bron. ,,Daarmee is een verbod onvermijdelijk. We kunnen nu alleen nog proberen om de schade voor de Nederlandse vissers zo veel mogelijk te beperken. Dat is waaraan nu wordt gewerkt.”

Elektrisch vissen

Nederland telt 77 pulskotters. De pulsvissers gebruiken elektrische prikkels om vissen op de zeebodem op te schrikken, waardoor ze omhoog zwemmen en in het net belanden. Bij de ‘ouderwetse’ boomkormethode gaan vissers met sleepnetten over de zeebodem. Daarbij wordt de bodem zwaarder beschadigd dan bij pulsvisserij. Het ‘elektrisch vissen’ kost minder brandstof, waardoor vissers meer geld overhouden.

Tekst gaat verder onder de video waarin twee vissers aan het woord zijn. 

Nederland lijkt zich in Europa te hebben vergaloppeert met het uitdelen van vergunningen aan Nederlandse vissers. In het verleden kreeg Nederland toestemming om 5 procent van de vissers te laten experimenteren met pulsvisserij, maar inmiddels wordt de techniek door een veel groter aandeel van de vissers gebruikt.

Dat wekte de woede van Brusselse ambtenaren en andere Europese lidstaten, waaronder Frankrijk. Franse en Britse vissers klaagden dat hun visvangst wordt bedreigd door de Nederlandse pulsvissers. De Franse president Emmanuel Macron is groot voorstander van een verbod op pulsvisserij.

Emotie

,,Een keuze op basis van emotie”, zegt een Haagse bron. Vorig jaar schakelde minister Schouten oud-minister Cees Veerman in om de Franse vissers te overtuigen van de voordelen van pulsvisserij. Dat is zonder succes geweest, blijkt nu.

Afgelopen weekend zei Schouten in het geval van een verbod te willen pleiten voor een ‘fatsoenlijke overgangsperiode’. Duurt die periode een paar jaar, dan hebben de Nederlandse pulsvissers genoeg tijd om hun investeringen terug te verdienen en nieuwe vistechnieken te ontwikkelen. Gaat het verbod heel snel in, dan dreigt voor een deel van de vissers faillissement.

Nederlandse ambtenaren proberen in Europa af te dwingen dat het verbod later van tafel kan als uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat pulsvisserij heel gunstig is. Of die passage in de verbodstekst wordt opgenomen, is onduidelijk.

Nederlandse vissers hebben een beroep gedaan op premier Mark Rutte, in de hoop dat hij contact opneemt met de Franse president om de schade voor de Nederlandse pulsvisserij te beperken.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
    EXCUSES NS

    NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

    ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.