Examenleerling mag toch onvoldoende wegstrepen
Examenkandidaten krijgen ook dit jaar de mogelijkheid om één vak niet mee te laten tellen voor hun examen, net als de lichting van vorig jaar. Dat heeft onderwijsminister Wiersma besloten.
Leerlingen mogen één vak wegstrepen, de zogeheten duimregeling. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, roept leerlingen op om het wegstrepen alleen in te zetten als het echt nodig is. ,,Het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgopleiding en al je vakken te halen. Als uit je cijferlijst blijkt dat het toch niet allemaal gelukt is, dan krijg je net als vorig jaar de mogelijkheid van deze regeling gebruik te maken.”
Twee herkansingen
Eerder werd al bekendgemaakt dat examenleerlingen twee herkansingen hebben en er een extra tijdvak is waardoor leerlingen hun examens kunnen spreiden. Minister Slob, de vorige bewindsman die ging over het voortgezet onderwijs, wilde echter niet dat leerlingen weer een niet-kernvak konden wegstrepen.
De nieuwe bewindsman neemt die stap nu toch omdat, vanwege de quarantaine en de uitval van lessen, dit schooljaar wederom zo anders dan normaal verloopt. Wiersma: ,,Dat is heel pittig. De middelbare schooltijd, die voor sommige leerlingen voor meer dan de helft samenviel met de pandemie, heeft genoeg hordes gekend. Daarom wil ik de eindexamenleerlingen dit jaar dezelfde kansen geven als de lichting vorig jaar.”
Voorzitter Iben Maas van het Laks reageert: ,,We zijn echt heel erg blij, want we hebben ons enorm ingezet om de duimregeling te behouden. Daar was gewoon behoefte aan in coronatijd. Het is heel goed dat de minister naar ons heeft geluisterd.”
Kerstvakantie
De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, heeft begrip voor het invoeren van de regeling. ,,Zeker gezien de oplopende lesuitval na de kerstvakantie kan ik mij voorstellen dat opnieuw gekeken wordt naar de maatregelen”, aldus een woordvoerder. Maar de raad is ook kritisch. De duimregeling kan zorgen dat leerlingen ‘calculerend’ de eindexamens ingaan en alvast uitstippelen welke onvoldoende weggestreept kan worden. Van een andere optie, het verlagen van de norm, is de raad ook geen voorstander. ,,Want we willen wel dat de leerlingen die eindexamen doen een diploma op niveau krijgen, anders krijgen ze daar later last van.”
De VO-raad pleit wel nog voor een andere wijziging en wil dat de centrale praktijkexamens op het vmbo dit jaar niet doorgaan. ,,De leerlingen die praktijkvakken in bijvoorbeeld houtbewerken of tot automonteur volgen, zijn ook weinig op school geweest, net als de andere leerlingen. Frans kan je thuis nog wel leren als je in quarantaine zit en niet heel ziek bent, natuurlijk minder goed dan normaal. Maar het oefenen voor praktijkvakken was veel moeilijker, waardoor de achterstand groter is dan bij andere vakken.”
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de regelingen op scholen. De VO-raad zal dan een brief met wensen en aanbevelingen aanbieden.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Limburg eerste provincie met coalitieakkoord
Nederweert, Maastricht, Stein, Maasgouw, Gennep, Sittard-Geleen, Voerendaal, Weert, Eijsden, Simpelveld, Horst aan de Maas, Vaals, Mook en Middelaar, Meerssen, Venray, Bergen, Beesel, Echt-Susteren, Brunssum, Peel en Maas, Roerdalen, Venlo, Roermond, Landgraaf, Kerkrade, Beek, Valkenburg aan de Geul, Leudal, Beekdaelen, Gulpen-Wittem, Heerlen -
PREMIUM
Artsen zeiden dat Ben niet ouder zou worden dan 10, nu is hij 22 en heeft een grote wens
Zo normaal mogelijk leven, dat is de wens Benjamin Rijnbeek (22). Op jezelf wonen hoort daar ook bij, maar door zijn lichamelijke beperking is er nergens plek voor hem. De Bodegraver zoekt daarom nu anderen in een vergelijkbare situatie om samen een nieuwe woonvorm te starten.Bodegraven -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Zonder telefoon of met afgeplakte camera: waarom is dat de norm bij steeds meer clubs?
Een fotootje van een overvolle dansvloer voor op Instagram? In steeds meer nachtclubs en poppodia is het gebruik van je mobieltje taboe. De ene club plakt een sticker over de cameralens, de andere vraagt bezoekers om hun smartphone thuis te laten. Maar wat is het nut daarvan?Utrecht -
COMMENTAAR
Geen burgemeester streed voor eenzame jongeren
Vorig jaar kozen meer dan driehonderd jongeren voor zelfdoding. Het is een getal waar een enorm maatschappelijk probleem achter schuilgaat. Hoewel het totaalaantal zelfdodingen vorig jaar niet steeg, was onder jongeren wel een toename te zien. Vooral onder mannen tussen de 20 en 30 jaar kwam suïcide meer voor en voornamelijk in de wintermaanden, toen jongeren door de lockdown weinig kanten op konden.
-
PREMIUM
Schooldirecteur Erwin (42) heeft door corona helft klassen leegstaan: ‘Kom nauwelijks aan mijn werk toe’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.