Bestrijding van de eikenprocessierups.
Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups. © MaricMedia / Marcel van Dorst

Expert: ‘De processierups zit straks in elke eik’

De eikenprocessierups zit volgend jaar in elke eik in Oost-Nederland. Dat zegt expert Jules Sondeijker, bestrijdingscoördinator in de provincie Limburg. Het goede nieuws: de enorme overlast is op termijn terug te dringen. In het zuiden van het land is dat gelukt. ,,Hier zijn we er al 13, 14 jaar mee bezig en is de situatie stabiel.”

De truc volgens Sondeijker: zorgen dat je goed in beeld hebt waar de plekken met veel overlast zijn. ,,En dan moet je daar bijtijds aan de slag.” 

Al in november en december worden in Limburg takken gesnoeid waarvan het vermoeden bestaat dat er rupsen op gaan komen. Die worden op kweek gezet, waardoor Sondeijker precies kan bepalen wanneer de tijd rijp is om met bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan. Vervolgens worden alleen de hotspots aangepakt. ,,Er zijn genoeg plekken waar de eikenprocessierups gewoon mag zijn.”

De rups rukte afgelopen jaren op vanuit het zuiden van het land. 

Onnodig het loodje

Volledig scherm
© Sven Menschel

Op de Limburgse aanpak is kritiek, van onder meer het kenniscentrum eikenprocessierups, verbonden aan de Wageningse universiteit. Bioloog Arnold van Vliet van dit centrum denkt dat met de Limburgse bestrijdingsmethode ook andere insecten onnodig het loodje leggen. ,,Daarbij: het gaat heus niet in heel Limburg goed.”

Vlindervallen

Quote

Veel rupsen kruipen door de warmte nu de grond in, die zie je niet en kunnen volgend jaar ineens naar boven komen

Arnold van Vliet

Van Vliet pleit er voor om veel meer vlindervallen te zetten, waarmee vanaf half juli als de rupsen uitkomen vlinders gevangen kunnen worden. Aan de hand van de vangst kan bepaald worden wat volgend jaar de plekken worden waar veel rupsen zullen zijn: de vlinders leggen namelijk honderden eitjes in een kleine straal van waarvan ze zich bevinden.

,,Als je weet waar de rupsen komen, kun je beter plannen en alvast budgetten reserveren. Hoewel je het nooit precies zeker weet: veel rupsen kruipen door de warmte nu de grond in, die zie je niet en kunnen volgend jaar ineens naar boven komen. Vast lijkt wel te staan dat er volgend jaar nog weer meer rupsen zullen zijn.” 

Hij pleit voor een landelijk plan van aanpak. ,,Zodat gemeenten overal hetzelfde doen. Dat is veel effectiever.”  

Lees hier al onze verhalen over de eikenprocessierups