Volledig scherm
Hondenbezitters lopen mee met de stille tocht ter nagedachtenis aan de vrouw die op 4 mei in de Scheveningse Bosjes met een mes werd gedood door Thijs H. (inzetje). © ANP

Experts: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Drievoudig moordverdachte Thijs H. wordt door de deskundigen van het Pieter Baan Centrum ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’ verklaard. Als de rechter daarin meegaat, krijgt de 28-jarige Limburger geen celstraf, maar alleen tbs met dwangverpleging.

Dat bevestigen diverse ingewijden. In mei doodde H. drie wandelaars, in Den Haag en op de Brunssummerheide. Al eerder bleek dat hij zware psychische problemen had. Zijn ouders klopten vlak voor de moorden meermaals wanhopig aan bij de GGZ-kliniek, maar H. werd niet opgenomen.

In het Pieter Baan Centrum is H. wekenlang geobserveerd. Hij werkte volledig mee aan dat onderzoek. Zijn advocaat Serge Weening wil geen toelichting geven op het rapport. ,,Dat doe ik in de zittingszaal”, zegt hij. Dinsdag is de regiezitting in de zaak.

Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden bij van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd vermoord. Hij wil ook niet inhoudelijk reageren, maar laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden ‘uiterst pijnlijk’ vindt dat er weer informatie uit de strafzaak is gelekt. ,,De nabestaanden hebben mij laten weten dat zij hopen dat er onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt.’’

 1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

  Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

  De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
 2. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”