Thierry Baudet.
Volledig scherm
Thierry Baudet. © ANP

Familie Fortuyn ziet af van aangifte tegen docent die riep ‘Volkert, waar ben je’

De familie van wijlen Pim Fortuyn ziet af van aangifte tegen de docent van de Universiteit Utrecht die daags na de verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet de tekst ‘Volkert, waar ben je’ op Facebook plaatste. Dat zegt Simon Fortuyn, naar aanleiding van het bericht van de universiteit dat de docent niet weg hoeft. Eerder kondigde de familie nog aan aangifte te willen doen.

De man krijgt een ‘voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar’, meldt de universiteit op haar website. ,,De opmerking is volgens het bestuur verwerpelijk en onacceptabel. Onvoorwaardelijk strafontslag van de medewerker vindt de universiteit echter niet aan de orde. Hierbij speelt een rol dat de universiteit geloofwaardig acht dat de docent zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft, en dat de docent spijt heeft betuigd'', aldus de Utrechtse universiteit.

De docent had, zo stelt de universiteit, kunnen weten dat zijn kwetsende opmerking als bedreigend kan worden gezien en daarmee schadelijk voor de universiteit is. ,,Medewerkers hebben het recht om hun mening te uiten, zeker ook als privépersoon op sociale media. Het betreft hier echter een in het publieke domein, op internet, geuite verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn in de context van een verkiezingsoverwinning’’, klinkt het.

Volgens de universiteit gaat de ‘disciplinaire maatregel’ verder dan een berisping. ,,Het houdt in dat strafontslag wordt opgelegd, maar nog niet wordt uitgevoerd. De medewerker krijgt dus nog een nieuwe kans. Er geldt een proeftijd van twee jaar.'' De post leidde tot tientallen klachten, van zowel binnen als buiten de universiteit. De docent werd door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet.  

Familie Fortuyn

Simon Fortuyn kan leven met de beslissing en motivering van de universiteit. ,,Het is in elk geval een zwaardere sanctie dan een waarschuwing. Daarmee adresseert de universiteit in elk geval de ernst van de zaak. Ik blijf natuurlijk ontevreden dat iemand in het onderwijs met een opvoedkundige taak dergelijke uitingen doet. Dat hij spijt heeft, zegt me niet zo veel na de stortvloed aan reacties die hij kreeg. Ik had hem liever vervolgd zien worden, maar juridisch is dat best lastig. We hebben ervoor gekozen eerst deze beslissing van de universiteit af te wachten. De kwestie is daarin geadresseerd en nu kiezen we ervoor de zaak maar te laten doodbloeden. Ik hoop wel dat mensen hiervan leren,” aldus Fortuyn.

Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid ‘moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen’. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gaf eerder aan dat de Facebook-uiting niet zonder meer strafbaar is. Volgens het OM is er wel sprake van ‘een smakeloze opmerking’. Maar ‘naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar’. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.