Familiehuis op Curaçao verwoest na brand: ‘Ze kon haar hondjes niet redden’
Een hevige brand in een monumentaal familiehuis op Curaçao heeft het leven van familie Kilie op zijn kop gezet. Esmeralda Kilie (56) en haar broer (68) schrokken 's nachts wakker van vlammen en werden van het ene op het andere moment dakloos. Vier honden overleefden het drama niet.
Delen per e-mail
,,Het is een mirakel dat er verder niemand is gewond geraakt”, vertelt de dochter van Esmeralda kalm. ,,Maar we leven nu in een nachtmerrie. Ik vraag me elke keer af of dit allemaal wel echt gebeurd is.”
Kortsluiting
Vorige week woensdagavond voltrok zich een drama in het huis waar haar moeder en oom woonden. Door kortsluiting ontstond brand en moesten zij op slippers en in ondergoed naar buiten rennen. De 150 jaar oude woning is door instortingsgevaar niet meer bewoonbaar .
,,De woning was van mijn grootmoeder, die niet meer leeft. Mijn ma en oom waren het huis aan het opknappen. Mijn ma vertrok in 2012 vanuit Amsterdam naar Curaçao om mijn oom te helpen met die enorme klus. Ze deden het op eigen kracht dus dat ging traag, ook omdat het een monumentaal pand is.”
Teveel rook en vuur
De kortsluiting ontstond bij een ventilator. Kilie’s moeder sliep in de slaapkamer met haar vier hondjes toen ze wakker schrok van de vlammen. ,,Uit instinct probeerde ze die te doven met water. Maar dat maakte het erger, weten we achteraf.”
Om haar broer te waarschuwen rent haar moeder zo snel mogelijk naar boven. ,,Toen ze naar beneden wilden was het eigenlijk al te laat. Er was zoveel rook en vuur. Ze zeiden tegen elkaar dat de hondjes niet meer te redden waren. Die zag ze als haar kindjes, maar ze moesten kiezen voor zichzelf.”
Gehuild als kinderen
Eenmaal buiten vangen buren de slachtoffers op. ,,Stonden ze daar met slippers en ondergoed. Verder niks. Ze moesten toekijken hoe ons familiehuis afbrandde.”
Ook voor de bewoners en omwonenden was het een stukje geschiedenis dat verloren ging. ,,Alle herinneringen gingen in rook op.” Kilie's oom is een stoere, sterke man, benadrukt ze. ,,Hij hield zich vast aan het huis van mijn grootmoeder, waar hij bijna zijn hele leven woonde. Maar die avond hebben hij en mijn mama gehuild als kinderen.”
Inzinking
De familie worstelt nog steeds met de gevolgen van de dramatische avond. Moeder en oom hebben niks meer, en krijgen soms nog een inzinking. ,,Ze waren niet verzekerd. Ik bel heel de dag met mijn broer, en dan weer met mijn moeder. Ik ben verdrietig, maar zij heeft het nog moeilijker.”
Al snel besloot ze voor haar moeder en oom een gofundme-pagina te maken om in de eerste behoeften te voorzien. ,,Met het geld gaan we natuurlijk niet meteen het huis renoveren. Ze hebben eerst woonruimte nodig, want ze slapen nu in een hotel. Het duurde al uren voordat ik überhaupt met mijn moeder kon bellen, omdat haar telefoon ook was vergaan.”
Het huis is een bekend gezicht op Curaçao. ,,Zelfs mensen die ik niet ken sturen me berichtjes hoe verdrietig ze erover zijn. Mijn grootmoeder heeft veel mensen opgevangen in dat huis, mariniers kregen er vroeger te eten. Veel herinneringen zijn nu verloren gegaan.”
Geld gestuurd
Voor familieleden in Nederland werd het snel duidelijk dat er hulp nodig was. ,,In plaats van naar Curaçao te vliegen hebben mijn broer en ik haar geld gestuurd. Want dat is wat ze nu nodig heeft.”
Haar moeder zat bepaald niet te wachten op een online doneerpagina. Maar ze voelde zich geroepen om het toch te doen. ,,Want dit is erg genoeg, ze kunnen dit niet alleen aan. Ik ben bang dat ze anders tot hun laatste dag bezig zijn om het huis te herstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
avondklok De luiken van de Leidse binnenstad zijn dicht, op een kleine protestactie na
Normaal zorgen de studenten voor leven in de brouwerij in de Leidse binnenstad. Maar ook hier lijkt de stad zaterdag vanaf 21.00 uur in slaap te zijn gevallen. Op een kleine protestactie na. ,,Kan iemand mij het nut van zo'n avondklok uitleggen?’’ -
PREMIUM
VIDEO Geen grote uitbraak in Lansingerland: is de Britse variant tóch niet zo besmettelijk?
De aanwezigheid van een groot cluster van de Britse variant op een basisschool in Bergschenhoek heeft niet geleid tot een grote uitbraak in de gemeente Lansingerland. Wat zegt dat precies? -
Vietnamese jongen kreeg geen slachtofferstatus in Nederland, stikte daarna in ramptruck
In Engeland zijn gisteren vier mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de dramatische dood van 39 Vietnamese migranten in een koeltruck in 2019. Ondertussen wordt steeds duidelijker welke steken Nederland liet vallen bij het beschermen van twee van die minderjarige slachtoffers. -
PREMIUM
Alarm seksueel kindermisbruik: ‘Nederland schiet tekort’
Nederland schiet ernstig tekort bij het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik. Dat zeggen het Bredase PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken en voorzitter Richard Korver van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (Langsz). Korver wil een nationaal plan van aanpak. -
PREMIUM
Ik ben gekwetst omdat u schreef dat mijn berichten niet leuk zijn
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.
-
PREMIUM
De avondklok was nog geen minuut ingegaan, en Quinn (17) had de eerste boete al te pakken
21.01 uur. Pats boete. Slechts één minuutje na negenen. En het was al raak voor Quinn Derksen van 17 uit Cuijk. Boete voor het negeren van de avondklok zonder geldige reden. Mogelijk ben ik wel de eerste van Nederland, zegt Quinn. Niet dat hij daar nou zo trots op is hoor. -
LIVE | Ongeregeldheden in meerdere steden als protest tegen avondklok
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok vanavond de straat opgegaan. In Den Haag zijn agenten en bussen van de ME bekogeld met tegels. Ook in Venlo wordt met stenen gegooid. In Enschede zijn 150 tot 200 mensen afgekomen op een oproep om een ‘mars voor de vrijheid’ te houden. Ook in Tilburg komen jongeren bijeen na een oproep via sociale media. Ze vernielen van alles wat op hun pad komt. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven. Volg alle ontwikkelingen hier. -
PREMIUM
column Urk verpest het voor zichzelf
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.