Volledig scherm
Jeroen Hofmans (links) en een vriend. © Facebook

Festivalganger Jeroen gered door hoogzwangere: ‘Ik was vijf minuten dood’

,,Maar kan ik nog wel naar Pinkpop?” Zo’n vraag verwacht een arts bij iemand die zijn been heeft gebroken, niet bij iemand die eerder op de dag een hartstilstand heeft gehad. Maar Jeroen Hofmans (46) voelt zich wonder boven wonder springlevend. Afgelopen weekend, tijdens het metalfestival FortaRock in Nijmegen, stopte zijn hart met kloppen. ,,Ik ben eigenlijk vijf minuten dood geweest, maar een hoogzwangere vrouw heeft mijn leven gered.”

Quote

Ik weet wel één ding: rock ‘n roll heeft mijn leven gered

Jeroen Hofmans

Geen duizeligheid of misselijkheid, geen blijvend hersenletsel, geen ernstig hartfalen: Jeroen voelt zich ‘kiplekker’. ,,Het is echt bizar dat ik hier nu met jou aan de telefoon zit”, vertelt hij vanuit zijn ziekenhuisbed. ,,Het liefst ruk ik al die draden van mijn lijf en ga ik volgende week naar Pinkpop, maar dat moet ik maar uit mijn hoofd zetten.” Hij zucht even: ,,Maar Rammstein eind deze maand, daar ben ik bij hoor. Honderd procent!”

De gelatenheid en haast berustende kalmte waarmee Jeroen spreekt is bijna niet te geloven. Temeer omdat op het festivalterrein het verhaal rondging dat de Wijchenaar het niet overleefd kon hebben. ,,Minimaal vijf minuten geen zuurstof en een hart dat op hol slaat, ik snap er ook helemaal niets van hoor. Ik weet wel één ding: rock ‘n roll heeft mijn leven gered. Als ik thuis die aanval had gekregen, had ik nu niet met jou gesproken.”

‘Mijn lust en mijn leven’

Die zaterdag lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Jeroen stapt op zijn fiets richting het Goffertpark in Nijmegen en heeft er zin in: twee dagen lang de hardere stijlen van de rockmuziek, met vrienden, een lekker zonnetje en veel bier. ,,Ik doe dit al tientallen jaren. Ik hou van festivals en de sfeer daaromheen. Het is mijn lust en mijn leven. En niets zal dat van mij afpakken. Zelfs een hartstilstand niet.”

Aan het begin van de avond, vlak voor het optreden van metalband Children of Bodom, is het Jeroen zijn beurt om bier te halen. Hij loopt richting een van de tentjes en hangt aan de bar. Plotseling voelt hij zich niet lekker. Hij gaat op een bankje zitten en wacht tot hij weer kan opstaan. ,,Ik voelde toen weer genoeg kracht om door te gaan. Ik stond op, liep verder en bam... vanaf toen ging het licht bij mij uit.”

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Bezoekers zochten de schaduw op tijdens FortaRock © Gerard Verschooten

Lichte paniek

Vanaf dat moment ontstaat er lichte paniek op het festivalterrein. Een bezoeker is neergegaan, kleurt helemaal blauw en reageert minutenlang nergens op. Een hoogzwangere vrijwilliger, de 31-jarige Jessica Otter. die gisteren haar indrukwekkende verhaal vertelde, en een andere vrouw, Miriam van Schaik-Elders, gingen direct over tot reanimatie. Jessica verzorgde mond-op-mond-beademing, Miriam masseerde zijn borst.

Rondom het roerloze lichaam van Jeroen weet men het bijna zeker: dit komt niet meer goed. ,,Ik zag het heel somber in”, zei Jessica gisteren tegen deze nieuwssite. Zonder hartslag werd Jeroen in de ambulance gelegd. Onderweg naar het ziekenhuis begon zijn lichaam opeens weer teken van leven te geven. Er kwam een hartslag, waarna Jeroen ook weer bij bewustzijn kwam. ,,Ik zei tegen de hulpverleners dat ze die slangen van mijn lijf moesten halen, omdat ik terug naar FortaRock wilde. Hoe bestaat het, hé?”, zegt Jeroen lachend.

‘Ik ben sprakeloos’

Alsof er niets gebeurd is, herstelt Jeroen razendsnel. Artsen staan voor een raadsel, en weten volgens de Wijchenaar niet wat de oorzaak van de hartstilstand is geweest. ,,Het kan van alles geweest zijn. Een combinatie van hitte, bier en te weinig eten. Ik ben 46 en heb nog nooit echt grote medische klachten gehad. Dat maakt het allemaal wel wat beangstigend. Je leven kan zomaar voorbij zijn, dat besef ik me nu eens te meer. Ik wil nu iedere minuut genieten.”

Dat uitgerekend Jessica, een hoogzwangere vrouw die over twee weken is uitgerekend, mede zijn leven heeft gered, maakt Jeroen emotioneel. ,,Ik ben er helemaal sprakeloos van. Ze geeft deze maand eigenlijk dubbel leven. Mij, en haar kind. Deze twee vrouwen en rock ‘n roll hebben mijn leven gered. Dat festival en dat park zullen voor mij nooit meer hetzelfde zijn. De eerste keer als ik daar kom zal ik alle grassprietjes kussen. Ze hebben helende krachten.”

Volledig scherm
Beterschapskaart van FortaRock © Facebook